El judici per decidir la propietat de les 111 obres d'art de la Franja que es troben al Museu de Lleida es farà al jutjat número 1 de Barbastre el 16 i 17 de maig de 2019. Així ho va decidir el jutge després de la vista prèvia d'aquest dijous.
Està previst que s'allargui dos dies ja que se citarà una vintena de persones entre testimonis i pèrits. El jutge ha acceptat la majoria de les proves documentals sol·licitades així com la declaració al judici del bisbe de Lleida, Salvador Giménez-Valls, el bisbe de Barbastre-Montsó, Ángel Pérez Pueyo, i també l'anterior bisbe de Barbastre, Alfonso Milián, entre d'altres testimonis.
El jutge ha acceptat la petició del bisbat de Barbastre-Montsó que va demanar a la vista prèvia que el bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls, declari en el judici per decidir la propietat de les 111 obres d'art de la Franja que es troben al Museu de Lleida. El Consorci del Museu de Lleida no ha fet públiques encara les seves peticions. Segons fonts del bisbat de Barbastre, la part catalana hauria demanat també la declaració al judici del bisbe de Barbastre-Montsó, Ángel Pérez Pueyo, i el jutge ho hauria concedit.
Barbastre també aportarà com a testimoni l'anterior bisbe, Alfonso Milián, que hauria signat un acord amb Piris en què reconeixeria que les parròquies aragoneses eren les propietàries de les 111 peces.
De fet, l'advocat del bisbat de Barbastre-Montsó, Joaquín Guerrero, ja va assegurar aquest dijous que hi ha 24 documents signats davant el nunci i reconeixements del bisbat de Lleida dient que aquestes peces son de les parròquies d'on procedeixen. Lamentava també el fet que, un cop coneguda la demanda, Piris digués que 83 de les peces eren de Lleida.
Antecedents
El Bisbat de Barbastre-Montsó va interposar el 13 de febrer una demanda civil contra el Bisbat de Lleida i el Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal per exigir a la Generalitat i al mateix bisbat que lliurin els 111 béns artístics.
Són peces originàries de parròquies de la Franja de Ponent, que fins al 1995 havien format part de la Diòcesi de Lleida, fins que aquesta es va dividir. La denúncia es va fer després que el 31 d'octubre de 2017 no s'arribés a cap acord en un acte de conciliació celebrat al jutjat de Lleida i al qual no va assistir cap representant del consorci. Abans s'havia intentat resoldre el conflicte per la via eclesiàstica però la part lleidatana no ha fet cas les tres resolucions vaticanes que donen la raó a l'Aragó.
El judici per la propietat dels 111 béns de la Franja es farà a Barbastre el 16 i 17 de maig
El jutge accepta que declarin una vintena de testimonis, entre ells, els bisbes de Lleida i de Barbastre-Montsó
Ara a portada
-
Societat «Si el camp cau, cau tot el país»: resignació i resiliència dels pagesos després de la pedregada Oriol Almacellas Verdés
-
Societat 50.000 hectàrees de cultius afectades per la pedregada a Lleida, segons Unió de Pagesos Redacció
-
-
-
Societat Maribel Pedrol: «El canal d’Urgell no és conegut perquè no l'hem sabut explicar» Àlvar Llobet i Sotelo
Publicat el 30 de novembre de 2018 a les 16:36
Et pot interessar
-
Societat Les obres d'una planta solar obliguen a desviar els vehicles en una sortida de Lleida
-
Societat Condemnat a 4 anys d'internament per intentar matar un company de residència a Lleida
-
Societat Les empreses de turisme actiu a Lleida superen els 112 milions d'euros en impacte econòmic
-
Societat Rehabilitació de la LV-2012 per millorar la seguretat a les Garrigues