Un projecte liderat pel centre CERCA Agrotecnio de Lleida investiga com els cops de calor i el brotat prematur afecten el cultiu d'ordi i malta. L'estudi, Millora de la resiliència de l'ordi i la malta als cops de calor i el brotat precollita (ResOrMa), s'allargarà fins al maig de 2026, es realitza en camps del Segrià i el Pla d'Urgell. Els resultats permetran millorar les varietats d'ordi cerveser i adaptar-les als canvis climàtics, cada cop més habituals.
A través de l'estudi, es podran desenvolupar models predictius dels efectes dels fenòmens meteorològics extrems, ajudant a ajustar les estratègies de cultiu i fertilització. Així mateix, el projecte busca millorar la qualitat de la malta i optimitzar la cadena de producció de cervesa.
El projecte compta amb la participació d'empreses com Semillas Batlle, CUPASA i La Moravia, que investiguen aspectes com la millora genètica de les llavors, l'impacte de la fertilització nitrogenada i la qualitat de la malta. Coordinat pels investigadors d'Agrotecnio Gustavo Slafer i Roxana Savin, el projecte té un pressupost de 307.175,28 euros, finançat en part pel Departament d'Agricultura.