Gemma Amat i Laura P. Fürstenheim guanyen el premi de recerca d’infermeria de Lleida

Un treball dirigit a reduir les complicacions en la inserció de catèters intravenosos aconsegueix la Beca de Recerca Infermera 2020 del COILL

  • Amat i Fürstenheim, guanyadores del premi de recerca -
Publicat el 23 de juliol de 2020 a les 11:55
Actualitzat el 23 de juliol de 2020 a les 12:10
El XXVIIIè Premi Josep M. Camps i Balagué de Recerca d’Infermeria de Lleida ha estat atorgat a les infermeres Laura Paloma Fürstenheim i Gemma Amat Camats.

La seva “Anàlisi de la progressió de la malaltia renal crònica en persones amb diabetis mellitus: perspectiva clàssica versus una nova visió”, aporta més informació a la Malaltia Renal Crònica (MRC) atribuïda a la Diabetis Mellitus (DM).

El treball contraposa la visió clàssica i epidemiològica de la nefropatia diabètica, que contempla una progressió a mesura que passen els anys de patir la patologia, a estudis recents que apunten una nova visió evolutiva que incorpora una possible reversió a la normoalbuminúria.


Un treball dirigit a reduir les complicacions en la inserció de catèters intravenosos guanya la Beca de Recerca

Per la seva banda, la beca de millor projecte d'investigació ha anat a mans del grup de treball Equip de Teràpia intravenosa (ETI) de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV), amb Ferran Padilla Nula com a investigador principal (IP), Alejandro Bergua Lorente, Anna Escolà Nogués,Jordi Farrero Mena, Miriam Llauradó Mateu i Carme Serret Nuevo.

El treball, que porta per títol “Estudi clínic aleatoritzat sobre la utilització de l’adhesiu tissular de cianoacrilat com fixació per catèters venosos canalitzats amb tècnica micro Seldinger modificada”; apunta que “l’accés venós és cada vegada més necessari i imprescindible en les institucions sanitàries, on més del 75% dels pacients porten canalitzat algun tipus de catèter.

Per les seves característiques fisiopatològiques i les necessitats farmacològiques, alguns pacients necessiten catèters especials, com el de línia mitjana o el central d’inserció perifèrica. Per intentar disminuir les complicacions relacionades amb aquests recentment s’ha demostrat l’eficàcia de l’adhesiu tissular (AT) de cianoacrilat, per les seves propietats hemostàtiques, de fixació i antibacterianes”.

L’estudi té com a objectiu trobar evidència científica que certifiqui que “la utilització d’AT de cianoacrilat de manera protocol·litzada en la post inserció de catèters venosos canalitzats amb tècnica micro Seldingermodificada, disminueix l’exsudat o la pèrdua de sang al lloc d’inserció, el risc de flebitis i les incidències per culpa del desplaçament del catèter”, diuen els seus autors.