La TDT no ha garantit el senyal de tots els canals de televisió a punts amb orografia complicada

Publicat el 29 de març de 2011 a les 10:11
Baiasca, al Pallars Sobirà, és una de les zones fosques de Catalunya on la senyal de televisió de tots els canals no es rep.

En municipis com Sant Esteve de la Sarga o Llavorsí han hagut de ser els veïns o l'Ajuntament els qui han instal·lat aquest servei alternatiu. Entre les denuncies més reiterades a Ponent i l'Alt Pirineu hi ha la pèrdua de qualitat de senyal quan fa mal temps i la impossibilitat de veure canals com Esports3. A la Ribagorça demanen que a la part aragonesa puguin rebre el senyal de TV3 que han perdut amb l'arribada de la TDT.

Adons, Corroncui o Pinyana (Alta Ribagorça), Romadriu, Glorieta o Baiasca (Pallars Sobirà) o Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, La Clua o Castellnou (Pallars Jussà) són exemples de petits nuclis on el senyal no arriba. En aquests pobles han hagut de ser els veïns els que s'han instal·lat antenes per rebre el senyal així com els Ajuntaments, que han hagut de sufragar la despesa de la instal·lació de les antenes. Tot i així en més d'un cas el senyal arriba de pocs canals i malament.

Una de les problemàtiques habituals associada amb el senyal de la TDT són les inclemències meteorològiques. Molts usuaris de televisió lamenten que quan fa mal temps (pluja, vent o neu) la qualitat del senyal és molt dolenta arribant a desaparèixer la recepció de molts canals. Aquesta és una constant a la que estan ja acostumats molts habitants del Pirineu.

Josep Ramon Piqué, conseller comarcal de l'Alta Ribagorça, explica que amb l'arribada de la TDT tampoc han arribat tots els canals de televisió i lamenta que casos com el nou canal d'esports de TV3, TV3HD, Canal9 o el canal de les Illes Balears no es puguin veure. Piqué lamenta que no solament no és pot veure el nou canal d'esports sinó que ha disminuït l'oferta esportiva dels canals existents de Televisió de Catalunya al haver-hi ara un canal temàtic on es concentra bona part d'aquesta.

Piqué afegeix que a la Ribagorça és troben amb un nou problema, ja que amb la posada en funcionament de la TDT és va signar un conveni de reciprocitat entre TV3 i els canals aragonesos. Passat un any, aquest conveni ha estat complert pel Govern d'Aragó i els veïns de la Ribagorça catalana reben el senyal dels canals aragonesos però els habitants de la Ribagorça aragonesa no reben el senyal de TV3. Piqué afegeix que quan hi havia senyal analògica es veia correctament TV3 als pobles aragonesos i ara no.

La situació a les comarques de Ponent

Un any després de la transició del sistema de televisió analògic al digital terrestre es podria dir que les comarques de Ponent han superat amb bona nota aquest procés i a la majoria de llars de la plana de Lleida arriba amb bones garanties la pràctica totalitat dels canals que ofereix actualment la TDT.

Això no obstant i de la mateixa manera que passa al Pirineu, hi ha alguns nuclis de comarques on l'orografia és més abrupta en què la recepció d'alguns canals es complica. Seria el cas de les Garrigues, on fa poc menys de quinze dies els alcaldes han manifestat a través d'una carta a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) que no es rep bé el senyal del nou canal d'esports de TVC, Esport 3 ni tampoc el canal d'alta definició TV3-HD, així com el canal de les Illes Balears IB-3.

Segons el Consell Comarcal de les Garrigues aquesta deficiència es deu al fet que el desplegament del Mux 2 de TVC als repetidors, que permetia visualitzar aquests canals depèn directament de la CCMA i actualment té aturat aquest desplegament. Per això, i donat que amb la posada en marxa del nou canal d'esports de TVC alguns programes del 33 s'han desplaçat a aquesta nova plataforma, els alcaldes demanen que es tingui en compte la part important de població, bàsicament rural, on s'ha deixat de veure tota aquesta programació.

La Segarra és una altra comarca on s'han registrat petites incidències en la recepció de canals per TDT de tal manera que sense poder concretar exactament on tenen lloc, des del Consell Comarcal asseguren que hi ha menys cobertura a les zones nord i sud de la comarca que al centre. En aquest sentit, des del consell es reclama les antenes que manquen en sectors poc coberts de la comarca, unes antenes que encara estan pendents d'instal·lació.

Altres comarques de Ponent com la Noguera, el Pla d'Urgell, l'Urgell i el Segrià no tenen constància de cap incidència greu en la recepció de la TDT un any després de la seva implantació.