En aquest sentit, Tresserras va assegurar que traslladarà la petició a la direcció nacional del patrimoni que és qui s’encarrega d’aquests tràmits. Tresserras va matisar que li sembla “una petició del tot raonable”.
D’altra banda el conseller, va explicar que a Catalunya al 2007 es va gastar el mateix en cultura que “en fàrmacs” donat que la cultura “ha esdevingut la substància més flonja de la nostra societat i per tant s’ha fet economia i també política”. Tresserras va afegir que “hem de ser capaços d’adonar-nos de que la cultura ha d’ocupar un lloc central en la nostra vida i que d’això en depèn la qualitat de tot el que tenim a l’entorn.
D’altra banda, el president de la Fundació, Joan Planes, va explicar que la recuperació de les pintures de l’església són tan sols una primera etapa de la feina a fer. Planes va assegurar que la fundació té previst continuar treballant per la recuperació d’altres elements d’interès cultural d’Estamariu ja que “és un lloc ric en elements de tipus cultural que no són visibles i creiem que se’ls ha de donar visibilitat”.
Les pintures estaven amagades sota una capa de calç. Però l’estimació dels habitants d’Estamariu, un petit poble de l’Alt Urgell, cap a la seva església de Sant Vicenç ha permès que tornin a sortir a la llum. Uns treballs de neteja de l’església van permetre descobrir les restes del que semblava i s’ha confirmat com un tresor del romànic: un conjunt de pintures murals del segle XII situades al absis de la nau central i que han estat considerades pels experts com uns dels frescos romànics conservats in situ més importants de Catalunya.
Els treballs de recuperació de les pintures han estat realitzats per l’empresa 4restaura, supervisades pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i finançades pel Departament de Cultura de la Generalitat i la Fundació Sant Vicenç d’Estamariu.
Pintures murals Imatge de les pintures murals del segle XII.