Ribera d’Urgellet presenta una moció de rebuig a la sentència sobre la immersió lingüística

El grup d'ERC presenta en la seva moció una proposta de resolució en la qual considera important vetllar per l'extensió del sistema d’immersió lingüística d’acord amb els preceptes de la Llei d’Educació de Catalunya.

Publicat el 08 de setembre de 2011 a les 16:06

Davant la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ha donat  dos  mesos  de  termini  a  la  Generalitat  perquè  apliqui  les  mesures necessàries per tal que el castellà sigui llengua vehicular a l'escola, en aplicació de la sentència del desembre del 2010 del Tribunal Suprem (TS), els regidors d’ERC – Acord Municipal de l’Ajuntament de Ribera d’Urgellet, Joan Guitart Pubill, Josefina Lladós Torrent i Montse Ramon Solanelles, han presentat la moció següent:

MOCIÓ SOBRE LA DECISIÓ DEL TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA REFERENT A LA IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA
 
El Tribunal Suprem espanyol (TS) ha emès tres sentències que, basant-se en la retallada del Tribunal Constitucional  espanyol (TC) de l’Estatut, insten el Govern a modificar el sistema educatiu per equiparar el castellà al català a totes les escoles «com a llengua vehicular de forma proporcional i equitativa en tots els cursos del cicle d’ensenyament obligatori», és a dir, fins els 16 anys, el final de la ESO. La sentència anuncia que la Generalitat haurà d’adaptar el sistema   d’ensenyament per  garantir  la  presència  del  castellà  de  manera «equitativa» respecte del català.
 
El Suprem declara «el dret del recurrents al fet que el castellà s’utilitzi també com a llengua vehicular en el sistema educatiu de la comunitat autònoma de Catalunya i, en conseqüència, la Generalitat haurà d’adoptar les mesures que calgui per adaptar el seu sistema d’ensenyament a la nova situació creada per la   sentència   31/2010   del   Tribunal   Constitucional,   que   considera   també   el castellà com a llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya, juntament amb el català». «De la mateixa manera, declarem el dret del recurrent al fet que totes les comunicacions, circulars i qualsevol altra documentació, tant oral com escrita,   que   li   siguin   remeses   pel   centre   [d’ensenyament]   siguin   també   en castellà», conclou la part dispositiva de la sentència.
 
Aquesta és la primera de les afectacions directes de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut que es produeix; a més contra un aspecte nuclear
com és la immersió lingüística, que ha estat elogiada internacionalment com a model  per  preservar  la  llengua  i  garantir  la  integració  de  les  persones nouvingudes.
 
La legislació de l’Estat espanyol fa un tracte discriminatori envers el català, especialment si la comparem amb la legislació dels altres estats plurilingües, i la nostra llengua és la menys protegida de la Unió Europea si la comparem amb   la   resta   de   llengües   amb   un   nombre   similar   de   parlants.  El  Govern espanyol aplica un tracte impositiu desmesurat, amb almenys 500 lleis, que imposen la llengua castellana al nostre territori.
 
Atès que el català és la llengua pròpia de Catalunya i que es troba encara en una situació de minorització del seu coneixement i del seu ús, la bona aplicació i actualització de la immersió lingüística és una eina fonamental per garantir-ne la normalització, a més de garantir la cohesió social.

Més  de  trenta  anys  han  passat  des  del  Reial  decret  2092/1978,  en  què s’incorporava oficialment la llengua catalana al sistema educatiu no universitari, i la immersió lingüística a Catalunya ha estat emulada, elogiada i reconeguda arreu.  Una  immersió  lingüística  amb  necessitats  de  millora,  però  que  ha comportat  un  coneixement  i  un  ús  del  català  difícils  d’assolir  sense  la incorporació del context escolar en sentit ampli i l’entorn de l’alumnat a les oportunitats d’ús de la llengua catalana.
 
Al final de l’escolarització obligatòria, l’alumnat de Catalunya té un coneixement de la llengua castellana igual al que té l’alumnat de tot l’Estat, tal com afirma el Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu, desvinculant així l’adquisició de la llengua castellana del seu ús escolar vehicular.
 
Per  tot  això,  el  grup d’ERC – Acord Municipal  presenta  la  següent  proposta   de resolució:
 
1.  Manifestar   el   rebuig   a   la   sentència   de   TSJC,   conseqüència   de   la retallada   del   Tribunal   Constitucional   espanyol   (TC)   a   l’Estatut   i   de   les
sentències   conseqüents   del   Tribunal   Suprem   que   signifiquen   un   nou   atac directe al nostre país, de conseqüències molt greus per al sistema d’immersió lingüística als centres educatius.
 
2. Donar suport al sistema d’immersió lingüística dels centres educatius i treballar amb el compromís d’actuar i vetllar pel seu manteniment, millora i extensió.
 
3. Vetllar per l'extensió del sistema d’immersió lingüística d’acord amb els preceptes de la Llei d’Educació de Catalunya.
 
4.  Donar suport als membres de la comunitat educativa que han mostrat la seva voluntat de no acatar la sentència i emplaçar la resta a seguir aquest camí, exigint alhora que el Govern de Catalunya, així com el Parlament català donin cobertura a aquests professionals i docents.
 
5.  Adherir-se  i  donar  suport  a  la  iniciativa  somescola.cat  i emplaçar  la societat civil catalana a mobilitzar-se contra aquesta decisió.
 
6.  Fer arribar aquest acord al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i al Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.