
Recordem que aquesta nova proposta cultural i agroalimentària s'emmarca en la programació de Les Rutes Guiades a la Seu d'Urgell i comarca de l'edició d'enguany, la qual té com a objectiu donar a conèixer aquest producte agroalimentari del nostre territori i els seus productors, per tal de donar-li el valor que es mereix.
La tercera i última ruta del formatge serà diumenge, 29 de juliol, ens portarà fins a la formatgeria artesana Baridà de la població alturgellenca de Bar.
Per a poder participar en aquestes sortides per conèixer aquestes formatgeries artesanes de la comarca de l'Alt Urgell cal inscriure's prèviament a Turisme Seu o a l'oficina de turisme del Consell Comarcal.
Producció de formatge
A l'Alt Urgell, la producció de formatge ha evolucionat d’acord amb les diferents fases per les quals ha travessat la seva ramaderia. Dels grans ramats d’ovelles i la producció artesana de formatge Serrat es va passar a la transformació industrial cooperativista, centrada en la vaca lletera.
La ramaderia ovina, si bé no va desaparèixer del tot, va quedar-ne al marge, fins al punt que es va perdre la tècnica d’elaboració del Serrat. Avui la indústria lletera, liderada per la Cooperativa Cadí, coexisteix amb el retorn als sistemes tradicionals de producció.
La Seu d'Urgell és referència europea en producció agroalimentària de qualitat pel formatge Urgèlia (DOP “Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya”) i la mantega Cadí (DOP “Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya”).