
-Quina és la funció del Consell Regulador? Gestionar el bon funcionament de la denominació d’origen i promocionar-la.
-És difícil aconseguir una denominació d’origen? És un procés complicat perquè s’han de complir forces requisits, com ho són per exemple, que el producte tingui una història i una tradició i, és imprescindible que aquest sigui d’alta qualitat. Tot plegat, s’ha de justificar i presentar-ho en un expedient a la Generalitat que és qui a de donar l’aprovació al ministeri. Posteriorment a Brussel·les, una comissió d’experts és qui concedeix la denominació d’origen.
-Malgrat que és complicat, Cadí té dues denominacions d’origen... Sí, des del 2000 el formatge té la marca de denominació d’origen i és la única que hi ha a tot Catalunya. En el cas de la mantega, aconseguida al 2003, ha estat la primera de l’estat espanyol en aconseguir aquesta denominació i la cinquena d’Europa i també del Món. En aquests moments tan sols hi ha sis mantegues que en tinguin perquè no és fàcil aconseguir-la.
-Què és el que caracteritza i ha fet mereixedors d’una denominació d’origen a la mantega i el formatge del Cadí? Pel que respecta a la mantega, treballar amb una nata molt fresca gràcies a la recollida de llet diària i a la pròpia maduració. I pel que fa al formatge Urgèlia, també es deu en gran part, a la recollida de la llet produïda en explotacions de l’Alt Urgell i la Cerdanya, entre moltes altres qüestions.
-El consumidor valora els productes amb denominació d’origen? Cadí exporta una part important, especialment a França i a Alemanya, amb la qual cosa hem pogut observar que el consumidor de fora valora més un producte amb denominació d’origen que a casa nostra, potser perquè hi ha hagut més tradició. Per aquest motiu, ens esforcem en donar a conèixer aquesta denominació perquè apostem pel territori i també als ramaders que hi ha al darrere d’aquests productes.
-Així doncs, la denominació d’origen facilita molt l’exportació del producte? Sí, t’obra més portes. Perquè et facis una idea, gràcies a la denominació, la mantega cadí és molt coneguda i pràcticament la venem tot Catalunya. Com a dada curiosa, et diré que també en podem trobar a Nova York o San Francisco, fins i tot algun cop n’ hem exportat al Japó. D’altra bada, pel que fa al formatge Urgèlia, el 85% del que produïm l’exportem, quasi tot a França i hem de tenir en compte que aquest país és el primer productor mundial però alhora també, el principal consumidor.
-En uns moments en què ningú escapa a viure difícils moments econòmics. Com ho viu la cooperativa? Procurem mantenir la qualitat dels nostres productes tot i què la distribució no ens ho posa fàcil donat que hi ha uns preus molt dràstics. Tot i així, som optimistes perquè tenim l’esperança de que el sud-est asiàtic entri en els hàbits de consum europeus i del consum de làctics i poder així, canalitzar una mica els productes cap allà. La veritat és que en aquests moments has d’ajustar-te als preus de mercat tot i ser difícil perquè l’ increment dels costos de producció a nivell de la ramaderia i sobretot els costos d’alimentació han fet una pujada impressionant i entre altres conseqüències el que ha passat és que els marges que té el ramader entre el preu de la llet i el que ell paga per alimentar les seves vaques és petit.