Usuaris i treballadors del CAP Primer de Maig de Lleida recorden la jove assassinada a la Mariola

Mostren el seu suport a la família de Mónica Pérez, morta fa un any

Publicat el 08 d’abril de 2016 a les 19:08
Actualitzat el 08 d’abril de 2016 a les 19:17
Mig centenar d'usuaris i treballadors del CAP Primer de Maig del barri de la Mariola Lleida han fet aquest divendres una concentració contra la violència masclista que ha servit també per recordar Mónica Pérez, la jove del barri morta fa poc més d'un any pels trets que li va disparar la seva parella. La noia era usuària del CAP i els sanitaris han volgut mostrar d'aquesta manera el suport a la família, que també ha estat present a l'acte.

A banda de denunciar la violència contra les dones, la concentració també ha estat un clam contra els maltractaments que afecten altres col·lectius vulnerables com infants i gent gran.
La concentració s'ha fet a les portes del CAP a les 11 del matí.

Una infermera ha llegit un manifest i tot seguit s'ha fet un minut de silenci per Mónica Pérez i per totes les víctimes de la violència de gènere. El manifest ha recordat l'entrega de la noia als seus fills petits i el patiment que va suportar pels presumptes maltractaments a què era sotmesa per la seva parella.

"Avui volem crear consciència del dret a la llibertat de les persones, ningú pot ser possessió de ningú ni pot veure condicionades les seves accions i les seves decisions per la voluntat de ningú", clamava el manifest, i continuava afirmant que "tots hem de vetllar per la llibertat i la dignitat dels més vulnerables, i qui atempti contra això no pot quedar impune".

I en aquest sentit, s'ha fet una crida perquè tothom que tingui sospites que algú pot estar patint maltractaments que ho faci saber. Les últimes paraules del manifest han estat: "no callem, no ignorem i acabem amb la violència de gènere".

Carme Cassanyé, infermera del CAP Primer de Maig, ha alertat que no només dones sinó també infants i gent gran són col·lectius "desvalguts" que poden ser víctimes de violència en silenci, o perquè són massa petits o perquè no volen delatar els seus propis fills. També ha alertat que a la consulta veuen massa sovint dones que pateixen maltractaments psicològics i físics, fins i tot noies de només 16 anys.

Cassanyé, que també treballa com a infermera de salut i escola en un institut, assegura que "ens trobem amb gent jove que està patint assetjaments, també a través de les xarxes, i això no pot ser, la gent s'ha d'empoderar i ha de reclamar que es respecti la seva individualitat, cada persona és única i ningú pot manipular ni controlar ningú".

Lucía Garcia, la mare de Mónica Pérez, ha reclamat un cop més que s'actuï amb més contundència contra la violència masclista i que es faci més cas quan un familiar alerta la policia d'un cas de maltractament perquè no es repeteixi el que li va passar a la seva filla.

Diumenge passat, 3 d'abril, un centenar de persones ja van recórrer els carrers del barri en una nova manifestació per reclamar justícia per la mort de Mónica Pérez. Els fets van passar el 30 de març de l'any passat. L'autor confés del crim, de 32 anys, va disparar la seva parella, de 24, pels volts de dos quarts de quatre de la tarda davant del número 23 del carrer Júpiter del barri de la Mariola, al pis on la parella, que tenia dos fills d'1 i 3 anys, havia tornat a conviure després d'estar un temps separats.

A mitjans de març a l'home se li va comunicar que serà jutjat per un tribunal popular. Tant la fiscalia com l'acusació particular demanaran que sigui condemnat per un delicte d'assassinat amb traïdoria, maltractament habitual i tinença il·lícita d'armes. La defensa demanarà que es consideri els fets un delicte d'homicidi i vol que un psicòleg i un psiquiatra avaluïn l'acusat perquè assegura que pateix esquizofrènia .

El detingut segueix a la presó de manera provisional fins que sigui jutjat. Encara no hi ha data pel judici però es preveu que serà després de l'estiu.