Verdú inicia un projecte amb drons per combatre la sobrepoblació de conills

La Generalitat i altres institucions col·laboren per identificar les zones més afectades, mentre la plataforma Pagesos o Conills reclama més flexibilitat en la caça

Explicació del funcionament del dron per una agent rural
Explicació del funcionament del dron per una agent rural | Oriol Almacellas
23 de gener de 2025, 14:51

La Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Verdú, el Consell Comarcal de l’Urgell i els Agents Rurals han iniciat un projecte pilot a Verdú utilitzant drons amb càmeres tèrmiques i intel·ligència artificial per detectar la sobrepoblació de conills als camps. L'objectiu és identificar les zones més afectades per aplicar mesures concretes i més directes. El sistema, que es va perfeccionant amb cada ús, ja ha recollit més de 900 imatges i es preveu continuar rastrejant el terreny entre una i dues vegades per setmana.

Prova de vol del dron. Foto: Oriol Almacellas
Prova de vol del dron. Foto: Oriol Almacellas

Durant la presentació, Rosa Altisent, directora general d'Agricultura, ha destacat que, a més de la caça i la protecció dels arbres, el Departament analitzarà noves accions per abordar la problemàtica. Tot i així, ha subratllat que l'ús de biocides es valorarà dins dels límits establerts per la normativa. Segons les dades d'Agricultura, la densitat de conills ha augmentat de 145 a 190 exemplars per km² en tan sols un any.

Per part seva, Ramon Boleda, portaveu de la plataforma Pagesos o Conills, ha criticat que els pagesos locals no fossin convidats a la presentació, tot i considerar positiva la iniciativa "si no hi ha plaga". Boleda ha subratllat que les xifres de densitat no són homogènies i hi ha zones amb afectacions molt més grans, fins a 10.000 conills per km². Ha defensat que el millor mètode per reduir la població és augmentar la caça, demanant més flexibilitat, recursos i permisos als pagesos.

Arxivat a