Visita a la formatgeria artesana Baridà de Bar, tercera ruta del formatge

L'Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d'Urgell proposa aquest diumenge, 29 de juliol, a partir de les 10 del matí, la tercera i darrera ruta del formatge programada dins de Les Rutes Guiades a la Seu d'Urgell i comarca amb la visita a la formatgeria artesana Baridà de Bar. Les inscripcions per a poder-hi participar es poden fer fins dissabte.

Publicat el 27 de juliol de 2012 a les 07:19
La visita s'iniciarà a les 10 del matí a l'Espai-Ermengol-Museu de la Ciutat, situat al carrer Major, numero 8, de la Seu d'Urgell, visitant la segona planta dedicada al formatge, on els participants de la ruta podran visionar un audiovisual informatiu sobre la Cooperativa Cadí i degustaran productes d'aquesta productora de formatge i mantega amb denominacions d'origen protegides. La ruta culminarà a la població de Bar per conèixer de primera mà l'elaboració dels formatges artesans de la formatgeria alturgellenca Baridà.

Recordem que aquesta nova proposta cultural i agroalimentària s'emmarca en la programació de Les Rutes Guiades a la Seu d'Urgell i comarca de l'edició d'enguany, la qual té com a objectiu donar a conèixer aquest producte agroalimentari del nostre territori i els seus productors, per tal de donar-li el valor que es mereix.

Com en els dues rutes anteriors, cal inscriure's prèviament a Turisme Seu o a l'oficina de turisme del Consell Comarcal de l'Alt Urgell.

Producció de formatge

A l'Alt Urgell, la producció de formatge ha evolucionat d’acord amb les diferents fases per les quals ha travessat la seva ramaderia. Dels grans ramats d’ovelles i la producció artesana de formatge Serrat es va passar a la transformació industrial cooperativista, centrada en la vaca lletera.

La ramaderia ovina, si bé no va desaparèixer del tot, va quedar-ne al marge, fins al punt que es va perdre la tècnica d’elaboració del Serrat. Avui la indústria lletera, liderada per la Cooperativa Cadí, coexisteix amb el retorn als sistemes tradicionals de producció.
La Seu d'Urgell és referència europea en producció agroalimentària de qualitat pel formatge Urgèlia (DOP “Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya”) i la mantega Cadí (DOP “Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya”).