"El contrast i la polivalència de l'instrument són els elements importants d'aquest concert", avançava Seguí en declaracions a l'ACN moments abans de l'actuació, que no amagava sentir-se "honorat" per haver pogut participar en una edició tan especial per ell en la que per primer cop ha obert i tancat aquesta edició oferint dos concerts molt diferents. En aquest sentit, també recordava que quan aquest orgue monumental de l'abadia es va inaugurar ell estava cantant a l'Escolania i assegura que ja de petit ha considerat aquest festival internacional com una "fita personal".
Una ocasió que ha volgut aprofitar amb un repertori "fresc" i "no habitual" als que havia tocat fins ara, amb temes de Ligeti i Eben com ara The wedding in Cana. Segons l'organista, hi havia moltes opcions a l'hora d'escollir quina música podia entrar en diàleg amb la música espanyola del segle XVI però van apostar per "la més arriscada, la que té un contrast més fort". Durant el concert s'ha pogut veure com les dues propostes s'anaven tornant, a vegades ben enllaçades i d'altres, amb un clar contrast de sons i amb una personalitat ben diferenciada.
Els altres protagonistes del concert han estat els quatre membres de la formació vocal emergent, Cantoría, format per Inés Alonso (soprano), Oriol Guimerà (alto), Jorge Losana (tenor i director) i Oriol Quintana (baix), tots exmembres de l'ESMUC. La formació està especialitzada en la interpretació de polifonia vocal del Renaixement Ibèric i aquesta nit han ofert un tast amb un repertori format per Villanescas dels cançoners de Palacio i d'Upsala, amb una ensalada de Mateu Fletxa el Vell.
El seu director, Jorge Losana, afirmava també sentir-se "molt emocionat" per poder actuar per primer cop en un lloc amb tanta història i música i esperava que la proposta d'aquest vespre "no deixés ningú indiferent". "Són peces calmades i a vegades alegres però amb la música de l'orgue; jo crec que molts saltaran de la cadira perquè realment pots veure l'espectacularitat d'aquest orgue de Montserrat". Els temes que han interpretat aquest vespre són peces basades en danses i cants populars en llengües vernacles, "una música pensada en aquell temps per atraure feligresos a l'església" que també tenia "molts matisos i colors", però que sovint no s'ha posat prou en valor per la seva "aparent simplicitat".
Cantoría, va prendre forma en el Ressons, Festival Internacional de Música Antiga a Múrcia el 2016. Actualment, compta amb el suport d’Acció Cultural Espanyola, de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM) i de l’Institut de les Indústries Culturals i les Arts de Múrcia (ICA). El 2022 també van treure el seu primer disc, Ensaladas amb el segell Ambronay amb obres del compositor Mateu Fletxa el Vell.
Joan Seguí (Barcelona, 1996) va estudiar a l’Escolania de Montserrat, on va començar els estudis d'orgue, a més del violí i cant coral. És graduat per l’Escola Superior de Música de Catalunya amb Matrícula d’Honor. El 2021 obté amb les màximes qualificacions el Màster en Orgue a la Hochschule für Musik und Dartellende Kunst Stuttgart sota la tutela de Ludger Lohmann. Combina la seva formació d’organista amb la de continuista. També és organista titular de l’orgue històric de la Basílica de Santa Maria del Mar i realitza funcions d’organista assistent al Temple de la Sagrada Família de Barcelona. Recentment ha publicat el primer disc en solitari, BachGround, amb el segell discogràfic Ficta, enregistrat al Monestir de Poblet, un treballat reconegut per la crítica com un dels millors del 2021.