Coloma Bertran guanya el Sentir Fuster amb una composició musical basada en un poema de Joan Fuster

La proposta guanyadora rebrà 500 euros i serà enregistrada en un estudi professional

Publicat el 24 de juny de 2023 a les 12:20
Actualitzat el 24 de juny de 2023 a les 12:36
Coloma Bertran és la guanyadora de Sentir Fuster, el certamen que han convocat per primera vegada el Col·lectiu Desvalls i la Casa de la Música de Manresa amb el patrocini de Cerveses Guineu per impulsar la creació de peces musicals basades en textos de l'escriptor de Sueca Joan Fuster. La valoració d'aquesta primera edició del certamen, en què s'han presentat un total de 19 creacions, és molt positiva.

La peça guardonada porta per títol Desolació i està basada en el poema de Fuster que porta el mateix nom. És una creació per a violí, teclat i veu. Segons el jurat, es tracta d'una composició de qualitat que combina instruments tradicionals amb textures sintètiques que està ben estructurada i que representa a la perfecció l'esperit que el certamen vol recollir i projectar.

L'autora de la creació rebrà com a recompensa 500 euros, a més de l'enregistrament de la composició en un estudi professional.

Sentir Fuster compta amb la col·laboració d'Òmnium Bages-Moianès i El Club de la Cançó de Manresa. El jurat ha estat format per Òscar Castellà, músic; Xavier Angulo, de la cooperativa Propaganda pel Fet, i Anna Llobet, mestra de música.
 

És un reconeixement que et dona ales i moltes ganes de seguir

Coloma Bertran és violinista, compositora i pedagoga. Tot i que ha musicat poemes de diferents autors, és la primera vegada que ho ha fet amb uns versos de Joan Fuster. "Vaig fer tot un treball previ d'aprofundiment en l'autor i de conèixer la seva obra molt interessant", diu Bertran, que explica que de seguida va "connectar" amb el poema Desolació. "Em vaig enamorar d'aquest text, tot i que és molt dur, la vulnerabilitat que hi ha, m'hi vaig sentir en certa manera identificada", explica la guanyadora, que diu que "la poesia és un suport vital, la necessitem".

Desolació és el primer tema en què Bertran incorpora, de forma molt minimalista, l'electrònica. "He buscat un híbrid entre el violí, que és un instrument antic i el principal en la peça, i la tecnologia moderna amb un teclat sintetitzador", explica la compositora, que diu que ha explorat una "sonoritat diferent". També destaca el procés creatiu i de producció ja que per primer cop ha intervingut en la producció i l'enregistrament, "que acaben de definir el caràcter, el color i el so de la peça". La compositora agraeix la col·laboració de Lia Sampai, que és qui posa la veu.

Ser la guanyadora de Sentir Fuster és, per a Bertran, un reconeixement a la seva tasca. "És un honor immens rebre aquest premi. Cada moment de treballar en la teva pròpia música com a artista independent és difícil i fantàstic al mateix temps i rebre un reconeixement com aquest et dona ales i moltes ganes de seguir", afirma.
 

Reivindicar i difondre l'obra de Fuster a través de la música

Els organitzadors del certamen es mostren molt satisfets per la bona acollida que ha tingut el certamen en aquesta primera edició, fet que s'ha traduït en una participació àmplia -19 peces presentades-, que ha despertat l'interès d'artistes joves professionals i amateurs d'arreu dels Països Catalans que han creat propostes d'una remarcable qualitat sònica i artística. Destaca també la varietat d'estils presentats, des dels més convencionals fins a discursos més arriscat que s'escapen dels estàndards musicals imperants.

Aquesta diversitat també s'ha posat de manifest en la tria de l'obra de Joan Fuster que ha servit d'inspiració als concursant per crear la seva peça. Els participants han utilitzat des de tirallongues d'aforismes fins a poemes sencers, passant per adaptacions de textos de l'autor de Sueca.

En aquest sentit, cal recordar que l'objectiu del certamen ha estat reivindicar i difondre a través de la música la figura i l'obra de Fuster i acostar-la a públics i creadors joves del país. A la vegada, potenciar la creació artística inspirada en l'obra d'escriptors i poetes catalans.
 

Reivindicar la figura i l'obra de Fuster en el centenari del seu naixement

El Col·lectiu Desvalls és una entitat cívica que té per objectiu reforçar els lligams entre els Països Catalans en els més diversos àmbits (cultural, polític, econòmic, social, mediàtic...). Amb aquesta finalitat ha organitzat activitats molt diverses (xerrades, debats, concerts, projeccions cinematogràfiques, lectures dramatitzades), per reivindicar la vigència dels Països Catalans com a realitat social i cultural i com a projecte polític de futur.

L'any passat va impulsar a Manresa la commemoració del centenari del naixement de Joan Fuster, l'intel·lectual català més important de la segona meitat del segle XX. Entre les activitats que va dur a terme sobresurt el sopar teatre Nosaltres els fusterians, que va consistir en la dramatització de l'entrevista que l'escriptora Montserrat Roig va fer a Joan Fuster per al programa Personatges, de TVE a Catalunya, l'any 1977.

Per tal de donar continuïtat a la celebració del centenari del naixement de l'escriptor, enguany ha impulsat la convocatòria del certamen Sentir Fuster conjuntament amb la Casa de la Música de Manresa i el patrocini de Cerveses Guineu.

També amb motiu de l'efemèride esmentada, el Col·lectiu Desvalls ha editat una reproducció seriada i limitada (60 unitats) del dibuix que l'escultor valencià Andreu Alfaro va fer a Joan Fuster. L'obra té l'autorització expressa de la Fundació Andreu Alfaro i de la família de l'escultor, i se'n pot sol·licitar l'adquisició a través de les adreces cdesvalls@gmail.com i bages@omnium.cat.

A banda, el Col·lectiu Desvalls ha impulsat l'Aplec dels Països Catalans (del 2000 al 2005) i els darrers anys ha organitzat actes d'homenatge a destacades personalitats de la vida cultural i cívica del país, com ara Ramon Barnils, Ovidi Montllor o Josep M. Planes.