L'editor i escriptor Carles-Jordi Guardiola Noguera rebrà el Premi Bages de Cultura 2024

El guardó instituït per Òmnium Bages - Moianès es lliurarà el 29 de novembre al saló de sessions de l'Ajuntament de Manresa

Carles-Jordi Guardiola i Noguera rebrà el Premi Bages de Cultura 2024
Carles-Jordi Guardiola i Noguera rebrà el Premi Bages de Cultura 2024 | Arxiu particular
Redacció
18 de novembre de 2024, 10:29

L'editor i escriptor Carles-Jordi Guardiola Noguera rebrà el Premi Bages de Cultura 2024. El guardó instituït per Òmnium Bages - Moianès es lliurarà el divendres 29 de novembre, a les 7 de la tarda, al saló de sessions de l'Ajuntament de Manresa. La glossa del guardonat anirà a càrrec del filòleg i periodista Joaquim Noguero Ribes. Clourà l'acte el cor Lupulus Emsembla.

El jurat del premi destaca la tasca de Carles-Jordi Guardiola com a fundador i director de La Magrana, una de les editorials més rellevants del país, la seva dedicació a l'estudi de l'obra de Carles Riba, el seu paper com a activista cultural i polític al llarg de tota la seva vida, i la seva implicació en la defensa de la llengua i la cultura catalana. Com a editor va impulsar la creació de les col·leccions de narrativa, assaig i no-ficció, i la de clàssics grecs i llatins, i va donar a conèixer autors com Jesús Moncada i Maria Barbal, entre d'altres.

Llicenciat per la Universitat de Barcelona (1969), ha estat fundador i director durant 25 anys d'Edicions de la Magrana, i president fundador de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana (1982-1985) i del Consell Català del Llibre per a Infants des de la seva creació fins al 1983. Ha editat les Cartes de Carles Riba en quatre volums (1990-2005) i, a partir de 2013, en el portal de l'Institut d'Estudis Catalans, Cartes de Carles Riba. Altres publicacions seves són Carles & Clementina (1993), Súnion (1995) i Cor deladat (2010), amb Jordi Malé; De casa a casa (2007), Carles Riba. Retrat de grup. Protagonistes de la cultura catalana del segle XX (2017), Els poetes també riuen (2020) i una vintena llarga d'altres textos sobre Riba. També ha publicat Per la llengua. Llengua i cultura als Països Catalans 1939-1977 (1980), Ofici d'editar (1996) i Mar de tots. Viatge literari pel Cap de Creus (2013). El 2022 va publicar Primers llibres i opuscles impresos a Manresa. Catàleg provisional del segle XVIII, on descriu una cinquantena de títols dels impressors manresans Ignasi Abadal i Domingo Coma.

Els 41 premis Bages de Cultura anteriors

La delegació d'Òmnium va instituir el Premi Bages de Cultura l'any 1983, per reconèixer la trajectòria d'una sèrie de bagencs que han destacat en la divulgació de la cultura del país, entesa com un sistema ampli de referències i de valors. El primer guardó el va rebre el professor de català Josep Calmet i Safont i durant 41 anys el jurat ha distingit personalitats d'àmbits ben diversos: activistes culturals (Llorenç Planes), advocats (Xavier Sitjes), arxivers (Josep M. Gasol), artistes (Roser Oduber), bisbes (Pere Casaldàliga), científics (Pere-Joan Cardona, Ramon López de Mántaras, Xavier Obradors), crítics d'art (Pilar Parcerisas), dibuixants i pintors (Joan Vilanova, Josep Vila-Closes), dinamitzadors culturals (Joan Morros), dissenyadors de moda (Miriam Ponsa), enginyers (Josep Alabern), enòlegs (Joan Soler), escriptors (Lluís Calderer, Josep Junyent, Josep Tomàs Cabot), filòsofs (Lluís Sala Molins), futbolistes (Pep Guardiola), geògrafs (Joan Vilà Valentí), geòlegs (Josep M. Mata, Salvador Reguant), historiadors (Joaquim Aloy, Albert Fàbrega, Rosa Toran), lingüistes (Josep Ruaix), mestres (Ramon Barlam, Montserrat Torra), metges (Jacint Corbella, Lluís Guerrero), mezzosopranos (Mireia Pintó), músics (Manel Camp, Carles Cases, Jordi Fàbregas, Francesc Vila), pallassos (Marcel Gros), pedagogs (Joan Descals, Agnès Torras) i treballadores socials (Montserrat Margarit).

Actes de la quinzena dels premis Lacetània i Bages de Cultura

Les activitats al voltant dels premis Lacetània i Bages de Cultura començaran el proper dijous, 21 de novembre, a l'Espai Òmnium de Manresa, amb una conferència sobre el polític i escriptor Víctor Balaguer, a càrrec de l'historiador Giovanni C. Cattini, en el bicentenari del seu naixement. Continuaran amb la gala de lliurament dels tretze guardons corresponents als premis Lacetània de les Arts i la Cultura -per a reserva d'entrades- el 22 de novembre; amb una ruta literària a l'entorn de Joan Salvat-Papasseit a Barcelona, en el centenari de la mort del poeta el 23 de novembre, i una conferència sobre Els reptes del català, a càrrec de la filòloga i sociolingüista Marina Messeguer, el 27 de novembre.