El Museu Comarcal de Manresa mostra en una exposició els pergamins sobre La Sèquia

Publicat el 11 de febrer de 2011 a les 16:36

Els pergamins de La Sèquia. Manresa s. XIV és el títol de l'exposició que es pot visitar des d'aquest divendres i fins al 27 de febrer a l'Aula del Museu Comarcal de Manresa. La mostra, organitzada pel mateix Museu i l'Arxiu Comarcal del Bages, s'emmarca en el programa d'actes de les festes de la Llum. L'horari de visites és el següent: els divendres i dissabtes, de 10 a 14h i de 17 a 20 h; els diumenges i festius de 10 a 14h; per altres dies, es pot concertar visita.

En l'exposició s'hi poden veure tres pergamins que daten del segle XIV i que documenten el procés de construcció i el litigi a l'entorn de La Sèquia; objectes relacionats amb les esglésies del Carme i de Sant Miquel, i il·lustracions originals que va crear el dibuixant manresà Joan Vilanova per a l'Auca de La Llum.

En concret, els pergamins daten dels anys 1339, 1345 i 1346 i es conserven a l'Arxiu Comarcal. Els documents són el permís del rei Pere III i les concòrdies amb el bisbe de Vic i el papa d'Avinyó.

De les esglésies del Carme i de Sant Miquel, protagonistes de diverses escenes d'aquesta història, s'hi exposen diversos objectes, alguns d'ells inèdits, contemporanis dels fets que expliquen els pergamins.

L'església de Sant Miquel és on feia les seves sessions el Consell de la ciutat i l'església del Carme és on la narració situa el nucli de la història de la Llum. Algunes de les peces que s'exposen són: capitells del claustre gòtic del Carme trobats durant les obres de construcció del nou alberg; gerres i fragments de ceràmica medieval decorada trobats en l'enderroc d'aquesta església durant la Guerra Civil i, de l'església de Sant Miquel, un capitell obra atribuïda a Jordi de Déu, un important escultor d'aquell segle al nostre país i relacionat amb el rei per diversos encàrrecs que en va rebre.

L'exposició es completa amb les il·lustracions que va crear el dibuixant manresà Joan Vilanova per a l'Auca de La Llum. L'amabilitat de la família de l'artista permet mostrar els dibuixos originals que va fer per a aquesta auca.

La mostra és una oportunitat excepcional per poder gaudir d'uns béns del nostre patrimoni històric que habitualment no estan a l'abast del públic.  Al voltant de la construcció de la Sèquia de Manresa durant el segle XIV i a partir de l'oportunitat oferta per l'Arxiu de permetre l'exposició dels tres documents cabdals d'aquests fets, s'ha bastit aquesta exposició que ens mostra testimonis de la ciutat en aquell moment i del reflex en el nostre present proper d'aquella obra. La mostra és senzilla en la seva construcció però rellevant en la qualitat de les peces que s'hi exposen.