
Francesc Vilà i Ignasi Perramon en les obres. Montserrat Ayala
L'edifici del Col·legi de Sant Ignasi de Manresa, seu del Museu Comarcal, l'Arxiu Històric i l'Oficina de Turisme de Manresa, va acollir des de 1901 fins a la Guerra Civil una escola d'arts i oficis. Partint d'aquest episodi de la història, l'Ajuntament de Manresa està desenvolupant un projecte de creació d'un espai dedicat a la recuperació de la memòria històrica que s'especialitzarà en la creació artística i que formarà part de la xarxa d'espais del Memorial Democràtic. Ocuparà una superfície de 370 metres quadrats d'una de les ales de l'edifici que antigament acollia les aules. El projecte té el suport del Memorial Democràtic, que assumeix el 60% dels 70.000 euros d'inversió que suposa.
Com era la formació educativa en l'àmbit artístic i els canvis que va patir en l'època de la República i posteriorment durant el període franquista és el que s'intentarà explicar en aquest nou espai del Museu Comarcal de Manresa. Segons ha explicat el regidor de Cultura de l'Ajuntament, Ignasi Perramon, paral·lelament a aquesta tasca divulgativa es convidarà els artistes i els estudiants d'art a participar en el projecte. Un projecte que Perramon defineix com de "confluència històrica i creació artística".
El nou espai dedicat a la recuperació de la memòria serà el que tancarà el recorregut i el discurs del Museu Comarcal amb una explicació de la història del segle XX, des de la Segona República fins a la Transició, que es pretén que sigui "diferent", ha explicat la tècnica de cultura municipal, Mercè Argemí.
Aquest període permet explicar la creació artística com a eina de transmissió de la ideologia a través del cartellisme o dels monuments, diu Argemí. També es pot reflexionar sobre l'ús de l'art per part dels dos bàndols, tant el franquista com el republicà, així com sobre la destrucció de l'art "com a forma de fer mal".
Un nou espai dinàmic i creatiu
Segons Argemí no es vol convertir aquest nou espai en una "exposició estable i estàtica", sinó en un espai d'activitats de recerca històrica, creació artística i participació ciutadana en formats diversos. Es tracta, ha dit, que "l'art formi part de la interpretació històrica", de manera que la creació ajudi a "comprendre i analitzar" processos històrics recents.
En aquests moments, el consistori està treballant en el projecte d'activitats que es volen posar en marxa a partir del pròxim mes de setembre. Per aquest motiu encara no es poden concretar les accions que s'hi duran a terme, tot i que sí que es té clar que aquest ha de ser un espai que articuli totes les accions de recuperació de memòria històrica que es duguin a terme a la ciutat, així com el punt de partida d'una xarxa d'itineraris per diferents espais vinculats amb la memòria històrica que està pendent de definir.
La intenció és que el funcionament d'aquest nou espai es divideixi en programes d'un any i mig de durada. D'aquesta manera es farien coincidir tant amb anys naturals com amb el curs escolar, ja que un dels objectius que s'ha marcat el projecte és treballar en col·laboració amb els centres d'ensenyament del territori. Cadascun d'aquests programes pot incloure activitats com tallers, filmacions o projectes de creació artística que culminaran amb una exposició que s'anirà renovant de forma permanent.
Per tirar endavant el projecte s'estan constituint diferents equips que s'encarregaran de dinamitzar l'espai. Un equip se centrarà en la recerca històrica i artística, un altre assumirà la creació artística i un tercer s'encarregarà de la comunicació, bàsicament a través d'Internet. Finalment es crearà un equip transversal que explorarà les possibilitats d'acollir esdeveniments relacionats amb la recuperació de la memòria, tant de l'àmbit local com nacional.
Conservar els testimonis del passat
El nou espai dedicat a la recuperació de la memòria històrica ocuparà un espai de l'edifici de l'antic col·legi de Sant Ignasi que actualment estava en desús. Es tracta d'una sala de doble alçada en la qual es conservaran els testimonis del passat escolar de l'edifici, tant les portes de les aules, com altres elements vinculats a l'ensenyament que encara s'hi conserven, com per exemple les restes d'una pissarra en una paret.
De fet, l'edifici de l'antic col·legi de Sant Ignasi ja és un edifici que es pot considerar singular com a espai de memòria, ja que va ser on es va conservar el patrimoni de les esglésies després de la Guerra Civil, va ser un edifici bombardejat durant el conflicte i va ser utilitzat puntualment com a presó.
Les obres d'adequació que s'hi estan duent a terme es van iniciar el mes de febrer i és previst que s'acabin durant el mes de maig per poder posar en funcionament aquest nou espai durant el pròxim mes de setembre.