Els Matiners fan tornar Avinyó a 1846

El municipi recupera la recreació històrica després de la pandèmia, amb molt públic als carrers

Publicat el 08 de maig de 2022 a les 23:29
Actualitzat el 08 de maig de 2022 a les 23:37
Avinyó ha recuperat aquest diumenge la fira dels Matiners amb carlins, isabelins, música, dances i vestuari de mitjans del segle XIX després del parèntesi obligat per la pandèmia. Els carrers del municipi s'han omplert per seguir les evolucions de la batalla, d'un casament de l'època o del funcionament de la Torre dels Soldats.

Després de diversos actes previs, com la presentació del llibre sobre la restauració de la Torre dels Soldats, el sopar gastronòmic que marida el porc Ral d'Avinyó amb els vins del celler Abadal i la trobada de col·leccionistes de plaques de cava, la fira dels Matiners d'Avinyó ha mostrat la seva esplendor aquest diumenge combinant història, comerç, gastronomia, música i danses.

A través d'escenes de recreació històrica, el centre d'Avinyó ha reviscut l'època de la Guerra dels Matiners (1846-1849), que va marcar uns moments importants de la història de Catalunya, en els quals Avinyó va ser protagonista. Al mateix temps, la fira ha permès tastar la gastronomia de proximitat, visitar l'Espai Matiners, amb la maqueta gegant de la Torre dels Soldats, veure exposicions i espais singulars de l'època, gaudir de la música i les danses tradicionals i triar entre la varietat de productes que han ofert els paradistes avinyonencs i forans, en particular les obres dels artistes locals que s'han pogut veure exposades al carrer Major i en diversos indrets de la fira.

Un element singular de la fira és el ball dels Llancers, un conjunt de danses creades a partir de la recuperació de cançons populars antigues d'Avinyó i que segueixen l'estil i la coreografia de les danses de llancers del segle XIX. Un altre espai que ha despertat la curiositat dels visitants ha estat el campament isabelí que recrea el campament instal·lat al pati del quarter del Carme de Manresa des d'on va sortir l'exèrcit isabelí amb l'objectiu de reprimir els matiners concentrats a Avinyó.

La direcció artística de les recreacions dels Matiners ha anat a càrrec de Clara Gavaldà i Queralt Casals, la direcció musical de Guillem Vilar, la direcció del ball dels Llancers, és d'Anna Navarro, i Carme Arroyo s'ha fet càrrec de la coordinació de vestuari i decoració.