L'Esbart Manresà s'alia novament amb la Mediterrània per «tornar a desafiar» la seva zona de confort

El seu director, Jordi Gros, ha explicat durant la presentació de projectes de l'Obrador d'Arrel 2025 que durant la 28a edició de la Fira estrenaran un nou espectacle de carrer "per recuperar-lo com a espai públic, cultural i de reivindicació"

Jordi Gros i Arantza Labuena presentant el projecte 'Mil primaveres' al costat del director de la Mediterrània, Jordi Fosas
Jordi Gros i Arantza Labuena presentant el projecte 'Mil primaveres' al costat del director de la Mediterrània, Jordi Fosas | AFT
12 d'octubre de 2024, 08:10
Actualitzat: 9:29h

Fa dues Mediterrànies justes, l'Esbart Manresà estrenava, en primícia, Ræpteun espectacle transformador que, sense oblidar la dansa tradicional, s'adaptava completament al segle XXI per escenificar la transformació que, al seu entendre, li calia fer a la societat per afrontar els canvis polítics, socials i ecològics inevitables. Aquell muntatge, segons va explicar en el seu moment el director de l'entitat, Jordi Gros, va ser un "repte majúscul" perquè la manera de crear-se no va tenir res a veure amb el que els dansaires estaven acostumats. 

Ara, dos anys després, l'Esbart ha decidit tornar a llançar-se a la piscina per fer realitat un nou projecte que "ens farà tornar a desafiar la nostra zona de confort", avançava Gros durant la presentació de projectes de l'Obrador d'Arrel 2025, el programa d'acompanyament i suport que la Fira Mediterrània va posar en marxa fa quatre edicions amb l'objectiu d'impulsar i fer realitat projectes artístics vinculats a la cultura popular i tradicional.

En aquest cas, el muntatge que volen tirar endavant (i que pretenen estrenar durant la Mediterrània vinent) porta per nom Mil primaveres, i el que pretén és "explorar les revolucions actuals a través del prisma de la dansa entesa com a forma de comunicació social dins un àmbit molt concret com és el carrer i la seva recuperació com a espai públic", va explicar Arantza Labuena, codirectora d'aquest projecte que, fins fa un any encara no, era una completa desconeguda pels membres de l'Esbart. Però formar part de l'Obrador d'Arrel ja ho té, això, i és que un dels seus objectius és fomentar maridatges i trobades entre l'associacionisme de cultura popular i els creadors contemporanis per tal de donar ales a l'experimentació i crear projectes singulars trencadors.

"Volem explorar les revolucions actuals a través del prisma de la dansa entesa com a forma de comunicació social dins un àmbit molt concret com és el carrer i la seva recuperació com a espai públic"

arantza labuena

Amb l'Esbart Manresà i Labuena, va passar exactament això. Va ser la direcció de la Fira la que els va posar en contacte perquè treballessin plegats. Igual que ho va fer amb l'artista Sergi Estebanell, que també forma part de l'equip motor de Mil primaveres però que divendres, durant la presentació del projecte a l'Espai7 del Casino, no va poder-hi ser. 

Que l'escenari sigui un espai públic: una autèntica revolució

"Mil primaveres és una dansa d'arrel tradicional amb una posada en escena contemporània i pensada, treballada i feta per ser un espectacle de carrer". Jordi Gros va remarcar especialment aquest 'de': "Vull que la preposició quedi molt clara: no és una proposta al carrer, sinó que és de carrer, perquè la nostra principal missió és recuperar-lo com a espai públic, cultural i de reivindicació on s'hi celebra la cultura popular i on, alhora, s'hi inicien les revolucions".

I és que "estem en un món en què tot està absolutament regulat i on les manifestacions ciutadanes, tant culturals com polítiques, han deixat d'ocupar les places i els carrers", assenyalaven els directors de la proposta, bo i assegurant que el que busca Mil primaveres és, precisament, interpelar el públic i fer-lo reflexionar al voltant de la necessitat de tornar a fer-se seu l'espai públic: "Seran un element més del muntatge; les ballarines i ballarins els farem partícips de tot el que vagi passant", somreia Gros.

"El públic serà un element més del muntatge; l'interpelarem per fer-lo reflexionar"

jordi gros

Objectiu: estrenar durant la 28a Mediterrània

"Ara mateix ens trobem en un moment de primer esbós de dramatúrgia en el qual ens estem preguntant com seria una revolució si l'haguéssim de fer ara, què reivindicaria, quines eines tindríem per tirar-la endavant, i si la ràbia i la ira serien els únics motors que ens mourien a fer-la", compartia Labuena. Pel que fa a la part musical, va afegir Gros, "està anant a càrrec de Marina Tomàs i de Jordi Font, tot i que la intenció és que la Berta Sala també s'hi impliqui i interpreti música en directe durant l'espectacle". De fet, aquesta cantant i compositora manresana ja ha col·laborat en alguna ocasió amb el cos de dansa manresà. "Quan tinguem la part musical empaquetada, passarem a la següent fase, que serà trobar tot el material escènic i coreogràfic que necessitem", va apuntar el director de l'Esbart.

L'equip treballa amb la voluntat d'"estrenar durant la 28a Fira Mediterrània", però per poder-ho fer, "necessirem trobar espais d'exhibició al carrer que ens permetin rodar l'espectacle". És per això que Gros va fer una crida perquè tots aquells ajuntaments, institucions "o qui sigui" que disposi d'espais exteriors on poder assajar, "es posin en contacte amb nosaltres; els estarem d'allò més agraïts", va finalitzar.