No podem dir que ens ha agafat per sorpresa. Feia dies que ens avisaven que aquest Sant Jordi estaria passat per aigua. Sí, no era l'escenari ideal: "mesos i mesos desitjant que arribés l'abril per celebrar la primera diada de la (gairebé) postpandèmia i va i les inclemències meteorològiques ho engegaran tot a rodar", lamentaven els més patidors a pocs dies del 23. El que potser no contemplaven aquestes veus desesperançades era que precisament aquestes ganes de tornar a tenir un Sant Jordi com els d'abans (sense restriccions de parades, ni aforaments limitats, ni mascaretes, ni distàncies de seguretat i un llarg i interminable etcètera de condicionants) serien el revulsiu perquè la societat catalana s'encarés a qualsevol contratemps que amenacés la seva íntima relació amb el dia del llibre i la rosa.
[nointext]
A Manresa, si més no, ha passat exactament això. ¿Plourà? D'acord, doncs agafarem el paraigües, ¿quin és el problema? "Un Sant Jordi no és un Sant Jordi de veritat si no es baixa al Passeig a fer un volt i a badar per les parades", asseguraven a NacióManresa un grup de tres senyores que duien impermeable. Aquesta sentència sembla que la comparteix gran part de la població, i és que des d'encara no dos quarts de deu del matí, el degoteig de gent que ha fet cap fins al centre de la ciutat ha estat constant i ha anat in crescendo a mesura que avançava el dia. L'estampa d'un Passeig ple a vessar no es veia des d'abans de l'arribada del Coronavirus a les nostres vides. Encara feia més temps que no érem testimonis d'un ball de paraigües tan gran al bell mig de la capital del Bages. Uns paraigües, val a dir-ho, que s'obrien i es tancaven constantment, perquè tant plovia com feia un sol radiant. Tot en qüestió de minuts.
[intext1]
"Començar la jornada així també ha tingut el seu què", confessava Anna Roca, sòcia de la llibreria Papasseit i editora del segell manresà Tigre de Paper, que ha celebrat l'entusiasme ciutadà de recuperar al 100% la diada per excel·lència de Catalunya. En una mateixa línia s'han expressat Antoni Daura, de la llibreria Parcir, i Josep Antoni Serra, de l'editorial Zenobita: "pràcticament no hem notat diferència respecte els Sant Jordis d'abans de la pandèmia", deia el primer; "Imagina't si hagués fet bon temps! No s'hi cabria!", somreia l'altre. En el cas de Zenobita, feia dos anys que no podia posar parada per la diada: "això es nota, a final d'any: la facturació no és la mateixa. Les vendes de Sant Jordi marquen la diferència, especialment les de literatura infantil".
[h3]Oferta de roses a dojo[/h3]
Potser perquè feia dos anys que no es veien tantes parades de llibres i de roses juntes, però la sensació era que hi havia més estands que mai, al Passeig Pere III. Segons dades de l'Ajuntament de Manresa, entre el Passeig, Crist Rei i les places Espanya i Onze de Setembre, s'hi han instal·lat un total de 69 carpes d'entitats diferents. A la Sant Domènec se n'hi han col·locat 16, i a la resta de punts de la ciutat, 37.
[intext2]
La majoria de carpes venien roses, com la de l'Agrupament Escolta i Guia Antoni Gaudí, que quan eren dos quarts de dotze del migdia ja havien venut més de la meitat de roses que tenien: "fer parada per Sant Jordi és un gran recurs que tenim els caus per recaptar diners per fer sortides i campaments i per donar a conèixer l'educació en el lleure a la ciutat", reflexionava Julià Sainz, que augurava que si el dia seguia anant com ho havia fet el matí, "vendrem tot el que tenim". Igual d'emocionada estava Rafaela González, directora de la protectora l'Aixopluc de Manresa: "la resposta de la gent està sent brutal; estem molt agraïts", assegurava.
[h3]Sant Domènec plega veles abans d'hora[/h3]
Si el matí ha estat ben llunàtic meteorològicament parlant, la tarda no s'ha quedat curta. De fet, les pluges i les ventades d'havent dinat han obligat els paradistes de la plaça Sant Domènec a plegar veles abans d'hora. La resta de carpes del Passeig han aguantat estoicament tota la jornada, fins i tot quan s'ha posat a pedregar. De fet, a les nou del vespre n'hi havia moltes que encara romanien obertes per atendre la clientela de darrera hora.
[slideflaix]1615[/slideflaix]
[h3]I els llibres més venuts, quins han estat?[/h3]
A l'espera de tenir dades oficials, les llibreries manresanes coincideixen a afirmar que les novetats literàries més venudes han estat La Vall de la Llum, de Toni Cruanyes; Benvolguda, d'Empar Moliner; Nosaltres, després, de Sílvia Soler, i Rússia, l'escenari més gran del món, de Manel Alías. Pel que fa a les novetats dels autors bagencs, els llibres estrella han estat Gorg Blau, de Josep Arola, i Àpats, d'Alba Sunyer i Clara Antúnez.
En literatura infantil i juvenil han estat La princesa, el drac i el cavaller desarmat de Joan Turu, i les col·leccions Anna Kadabda, Las Ratitas i Los Compas i Boulevard, de Flor M. Salvador.
[noticia]102904[/noticia]
[noticia]102895[/noticia]
[noticia]102893[/noticia]
«Gorg Blau» d'Arola i «Àpats» de Sunyer i Antúnez, els llibres bagencs més venuts per Sant Jordi
La meteorologia inestable que s'ha viscut durant tot el dia no ha impedit una diada reeixida a Manresa
Ara a portada
Publicat el 23 d’abril de 2022 a les 16:05
Et pot interessar
-
Cultura i Mitjans Santpedor obre la convocatòria per participar en el 13è Concurs de Música Jove
-
Cultura i Mitjans Les Caramelles de Súria, guardonades en els Premis Josep Anselm Clavé del Cant Coral
-
Cultura i Mitjans Manresa completa un dels Sant Jordi més lluïts dels darrers anys
-
Cultura i Mitjans L'escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada guanya un Premi Pilarín Bayés de contes