La Casa de la Música de Manresa amplia l’activitat aquest 2009

El pla d’actuació contempla cinc eixos: formació, creació, programació, dinamització i participació.

Publicat el 30 d’abril de 2009 a les 14:04
La Casa de la Música de Manresa, que va iniciar la seva activitat a finals de l’any passat, ha elaborat el pla d’actuació per a aquest 2009. El pla inclou algunes propostes que ja es van portar a terme l’any passat amb l’objectiu de consolidar-les, i també n’incorpora de noves. El pla té en compte cinc eixos: formació, creació, programació, dinamització i participació.

Formació
· Tastets d’instruments:
Aquest 2009 hi tornarà a haver Tastets d’instruments. La Casa de la Música repetirà l’experiència de l’any passat i n’organitzarà dins del Saló de la infància i la Joventut de Manresa Campi qui Jugui. L’any 2008 va ser una de les activitats més exitoses. Una cinquantena de nens i nenes van tenir el seu primer contacte directe amb els instruments de rock tradicionals: bateria, baix, guitarra i teclat. Aquest any se’n portarà a terme un altre. Per fer-ho, es demanarà la complicitat de les escoles de música de la ciutat.

· Màster class:
Es portaran a terme cinc màster class repartides al llarg de l’any: de percussió àrab, baix elèctric, guitarra elèctrica, teclat elèctric i de posició escènica.

· Taller de música i tecnologia:
Es portaran a terme diversos tallers de música i tecnologia:
   - Taller de flamenc: Mostrar els principis bàsics dels diferents pals del flamenc a nivell teòric i pràctic (dins del XXIV Premi Ciutat de Manresa).
  - Taller de manteniment de guitarra i baix elèctric: En aquest taller s’ensenyarà tots els coneixements tècnics per deixar una guitarra i un baix en perfectes condicions per tocar.
   - Taller de percussió àrab: En aquest taller d’iniciació es pretén donar uns primers coneixements molt bàsics sobre la percussió Àrab amb exemples pràctics de ritmes i sons.
   - Taller de composició intuïtiva: En aquest taller es mostraran tècniques de composició intuïtiva. Amb aquest sistema es pretén mostrar una alternativa creativa als models de composició clàssics.
   - Taller de DJ: En aquest taller es mostrarà els coneixements bàsics per començar a practicar com a DJ.
   - Taller de cubase i reason: En aquest taller el professor mostrarà les possibilitats de creació amb Cubase i Reason i la interconnexió entre els dos programes.  

· Curs de backliner:
A l’octubre es portarà a terme un curs de backliner. L’objectiu de la iniciativa és afavorir la inclusió laboral. Els alumnes del curs realitzaran les pràctiques en un festival important de la ciutat. El curs pretén dotar els participants dels coneixements bàsics i professionals per poder assistir en el directe qualsevol tipus de banda de música moderna (afinació d’instruments, muntatge d’equip, petites reparacions electròniques, etc.).

· Batucada:
També s’està preparant una batucada amb persones d’Ampans que pateixen alguna disminució psíquica. La intenció és tenir un grup estable de percussió que realitzaria tres o quatre concerts a l’any a la ciutat. Setmanalment es realitzaran uns assajos amb el monitor on es practicaran els ritmes i la tècnica de la percussió.

Creació
· Assessorament:
Durant l’any la Casa de la Música continuarà oferint assessorament als grups de música i solistes de la ciutat. L’assessorament inclou diferents aspectes, com la gestió de drets d’autor i l’anàlisi de contractes editorials (es proporcionen contactes de llocs on actuar, s’informa regularment dels concursos per a grups novells que es realitzen a Catalunya i a la resta de l’estat).

· Beques:
En conveni amb l’institut de so Crash s’ofereixen unes beques a grups de la ciutat perquè puguin gravar un tema en unes condicions professionals. Durant tota una setmana podran veure com és el procés total d’enregistrament d’un tema, amb la preproducció, l’enregistrament, les mescles i la masterització.
El calendari de gravacions és el següent:
   - 30 i 31 de març i 1, 2 i 3 d' abril. Jordi Francolí
   - 11, 12, 13, 14 i 15 de maig. Croma
   - 22, 23, 24, 25, 26 de Juny. Me Neither
   - 29, 30 de setembre i 1, 2 i 3 d’Octubre YAWN
   - 9, 10, 11, 12, 13 de Novembre The Oldians
   - Desembre The Jaf

El plànning de gravació serà:
Dilluns: Escolta del tema i Planning de treball
Dimarts: Gravació
Dimecres: Gravació
Dijous: Gravació
Divendres: Mescles i Màstering

Aquest any es continuarà enregistrant les maratons de grups en DVD, ja que es creu que és una molt bona eina pels grups. El contingut del DVD el poden penjar al seu myspace, web, blog... per promocionar-se, i també els serveix per veure’s a ells mateixos a l’escenari i poder corregir tics negatius en futures actuacions.

Programació
· Concerts de música popular:
Es realitzaran concerts de música popular, alguns dels quals es programaran en xarxa amb les altres Cases de la Música. Fins al moment ja se n’han portat a terme alguns:
   - 7 de març Mala Rodriguez al Sielu
   - 4 de abril La Troba Kung fu al Sielu
   - 25 de abril Tote King al Sielu

A banda d’aquests, es programaran més concerts, que s’han d’acabar de determinar.

· Maratons:
Paral•lelament, en no disposar de sala pròpia on poder realitzar els bancs de proves per grups es tornarà a organitzar la Marató de grups que tant èxit va tenir el 2008. Aquest any se’n faran dues: una, el 9 de maig i una altra, a l’agost. En cada Marató participen uns nou grups i solistes de la ciutat. Des de les 18h de la tarda fins a les 3h de la nit, desfilaran per l’escenari una selecció de bandes i solistes de la ciutat. Hi podrem trobar propostes de hip-hop, rock, pop, cantautors, flamenc... Els grups es trobaran amb un equip de so professional llogat expressament per a l’ocasió. Un backline complet amb bateria, dos amplificadors de guitarra i un amplificador de baix per agilitzar els canvis entre grup i grup. També es compta amb un equip de vídeo que enregistrarà l’actuació per posteriorment entregar un DVD a cada grup amb el seu concert.

· Folc:
A més, es portaran a terme actuacions dins del circuit folc. Des del maig fins al desembre s’organitzaran a diferents escenaris de la ciutat (el Vermell, sala petita del Kursaal) sis concerts de Folc de petit/mitjà format.

· Festa major:
A part, es programaran i produiran els concerts joves de la Festa Major de Manresa.

Dinamització
· Cicle de música i cinema:
Aquest any es posarà en marxa conjuntament amb Cine-Club Manresa un cicle de música i cinema. Al llarg de l’any es projectaran documentals de temàtica musical.

· Centres educatius:
A nivell escolar es portaran a terme dos projectes: un pensat per primària i un per secundària.

Amb el projecte de les Musiquetes per a la Bressola es parteix d’un material pedagògic d’activitats que giren al voltant del CD de la Bressola. És un CD on diferents músics catalans porten al seu terreny les cançons populars catalanes de tota la vida. Les escoles treballaran les cançons i al dia de la 6 de juny es farà una cantata amb les diferents escoles que participin en el projecte –Pare Ignasi Puig, Renaixença i la Sèquia– al Teatre Conservatori. Amb aquest projecte es pretén generar cultura popular musical, conèixer la transmissió de cultura popular, afavorir l’intercanvi entre escoles en una mateixa activitat, fomentar el valor de la participació i treball en grup, desenvolupar la creativitat i les eines d'actuació en públic.

D’altra banda, des de la Xarxa de Cases de la Música de Catalunya s’organitza un concurs de lírica i hip hop on es pretén dinamitzar culturalment i treballar l’apropament i l’expressió musical des de la base amb el col•lectiu juvenil, és per això la justificació d’aquest projecte i el treball en els mateixos instituts.

El projecte consisteix en realitzar un Concurs literari (amb possibilitat d’escollir la llengua catalana, castellana i anglesa) amb bases musicals facilitades per diversos artistes de hip hop, a diversos institut de la ciutat i amb temàtica lliure però sempre treballant en valors de respecte, de multiculturalitat .
 
El concurs va adreçat a alumnes de 12 a 18 anys. A partir de la realització del concurs, els finalistes tocaran junts en una jornada festiva dins el Penja’t de l’estiu que es realitzarà el 20 de juny, juntament amb algun artista de renom del món del hip hop. També es contempla la possibilitat de realitzar un CD conjunt amb tots els i les participants.

Paral•lelament, es realitzaran pels instituts, com a part formativa, complementària i per a motivar la participació en el concurs, uns tallers de creació i rima en l’expressió artística del Rap realitzat per un artista de renom dins del món d’aquesta disciplina musical.

Participació
· Dia de músics al carrer:
Aquest any la Casa de la Música participarà en el dia de músics al carrer del barri de Vic Remei ajudant a la coordinació de l’acte.

A banda, també es participarà a la festa de Sant Joan del barri del Poble Nou.

· Taller de producció de concerts per a entitats:
S’organitzarà un taller de producció de concerts per entitats on Jordi Bertran, regidor de cultura de l’Ajuntament de Tarragona, mostrarà els elements necessaris per la producció d’un concert de música popular.

Aquest any s’adquirirà un equip de so de carrer que se cedirà gratuïtament a les entitats que desitgin organitzar un concert de música en directe, a canvi de que actuï com a mínim, un grup de la ciutat.

Recordem que la Casa de la Música de Manresa és una iniciativa integrada en la Xarxa de Cases de Música Popular de Catalunya que vertebra l’activitat de diferents equipaments culturals de la ciutat en els àmbits de  la formació, creació, exhibició i difusió de la música popular. Es tracta d’una proposta impulsada des de l’àmbit privat (en el cas de Manresa, la discogràfica Propaganda pel Fet) que compta amb el suport de l’Ajuntament de Manresa i la Generalitat.