La Fira Mediterrània de Manresa ha traspassat fronteres i ha tingut aquest vespre com a epicentre la música i la cultura popular de Sardenya i Turquia. Primer revivint el Carnavale di Ottana. Boes i Merdules, les dues figures protagonistes de la tradició mil·lenària, han envaït la plaça Major de Manresa, on s'hi concentraven centenars de persones per simular la tradicional lluita entre la lluita entre raó humana i l'instint animal. Després, ha estat el torn de Turquia. Gaye Su Akyol, una de les veus joves més atractives i amb més projecció de futur del país, ha protagonitzat un espectacular concert on ha barrejat amb naturalitat música popular turca amb surf rock i música psicodèlica.
La secció que la Fira Mediterrània dedica al patrimoni immaterial d'una zona geogràfica es dedica aquest 2019 a Sardenya. Aquest vespre la plaça Major ha estat escenari d'una de les seves tradicions més importants, el milenari Carnevale di Ottana.
L'espectacle ha arrencat amb l'encesa de la Sogulone, la tradicional foguera, de mans, aquesta vegada, dels diables de Xàldiga. La foguera ha donat el dret de sortida a la Sa Prima Essia, la lluita entre raó humana i l'instint animal. Merdules, amb màscares humanes, i els Boes, amb màscares taurines, han envaït la plaça Major mentre el foc seguia cremant. Com no podia ser d'una altra manera, la batalla ha acabat amb la música i la dansa tradicional de la festa, a la que s'han volgut afegir alguns assistents.
El Carnavale, però, no acaba aquí. Tant dissabte com diumenge la lluità seguirà. Boes i Merdules passejaran pels carrers de la ciutat –de la plaça Sant Domènec a la plaça Espanya- amb la seva tradicional indumentària de llana d'ovella, impressionants màscares antropomorfes i recoberts d'esquellots.
Del folk al grunge
Gaye Su Akyol ha estat l'encarregada de portar la música tradicional turca a la Fira Mediterrània amb una proposta plena de misteri i dramatisme, però amb una posada en escena on hi havia molta llum i ritme. L'artista, que fins no fa massa era pintora, ha barrejat la música tradicional turca amb western, garage rock i surf.
Desenes de persones han ballat al ritme de la turca a l'escenari de la Taverna. Després de convertir-se en una de les veus joves més atractives de Turquia amb Hologram mparatorluu, Gaye Su Ayol ha presentat el seu darrer treball, Istikrarl Hayal Hakikattirm, on ha barrejat cançons directes, sensuals, romàntiques, però també políticament afilades.
La Fira Mediterrània viatja a Sardenya i Turquia amb «Carnavale di Ottana» i Gaye Su Akyol
La plaça Major reviu l'escena sarda i la música tradicional turca
ARA A PORTADA
Publicat el 11 d’octubre de 2019 a les 23:44
Actualitzat el 11 d’octubre de 2019 a les 23:52
Et pot interessar
-
Cultura i Mitjans El Grup Sardanista Dintre el Bosc celebra 74 anys amb una festa plena de memòria, música i projectes de futur
-
Cultura i Mitjans «Glòria 27, o el mite de l'èxit»: el nou projecte teatral bagenc que interpel·la sobre el mite de l'èxit
-
Cultura i Mitjans Tres cobles, trenta sardanes i una nit d'estiu per ballar a Artés
-
Cultura i Mitjans Quan Wagner s'ajunta amb la sarsuela
-
Cultura i Mitjans El pòdcast «Gente Muerta» estrena cinquena temporada al Museu del Barroc de Catalunya
-
Cultura i Mitjans Comença l'edició «més local» del Campus Gòspel Rajadell amb un centenar d'inscrits