L'historiador Francesc Comas publica «Manresa, espais perduts»

El llibre, editat per Zenobita, recupera per a la memòria col·lectiva espais emblemàtics desapareguts o transformats de la ciutat

  • Foto de la portada del llibre «Manresa, espais perduts» de Francesc Comas -
Publicat el 11 d’abril de 2025 a les 10:18
Actualitzat el 11 d’abril de 2025 a les 10:19

L'editorial manresana Zenobita Edicions presenta Manresa, espais perduts, un llibre escrit per l'historiador Francesc Comas que recull la transformació d'alguns elements urbans de Manresa al llarg dels segles XIX, XX i XXI. A través de vint-i-vuit espais emblemàtics de la ciutat, l'autor ens ofereix un recorregut detallat pels canvis i les continuïtats que han definit el paisatge urbà de la capital del Bages.

L'acte de presentació del llibre es portarà a terme el dia 15 d'abril a les 7 de la tarda a la sala d'actes del Centre Cultural el Casino de Manresa, al passeig de Pere III, 27.

El llibre analitza llocs i edificis que han desaparegut o s'han transformat radicalment, com esglésies, fàbriques, estacions de tren, places i equipaments esportius, il·lustrant aquesta evolució amb fotografies històriques i actuals on s'identifiquen amb números els elements destacats, així com plànols explicatius de la seva situació. L'obra permet al lector conèixer i recordar punts icònics com el cinema Catalunya, el camp de futbol del Pujolet o la Sala Ciutat, entre molts altres.

Amb una estructura clara i accessible, Manresa, espais perduts no només permet reviure la memòria d'aquests espais, sinó que també convida a reflexionar sobre el futur urbanístic de la ciutat. El llibre, pensat per a tots aquells que estimen Manresa i la seva evolució, vol ser una eina de memòria col·lectiva que connecti generacions i ofereixi una mirada única sobre la ciutat i el seu passat. Com no podia ser d'una altra manera, aquest projecte ha comptat amb la col·laboració de l'Arxiu Comarcal del Bages que ha facilitat els materials gràfics per contextualitzar la transformació de Manresa al llarg del temps.

L'autor ha volgut dedicar el llibre a Xavier Jovés García, traspassat recentment, un persistent lector, col·leccionista i coneixedor de múltiples aspectes de la història manresana.

Salvador Redó i Martí, periodista i també bon coneixedor de l'evolució de la ciutat per la feina de fotògraf de Regió7 que va desenvolupar durant tants anys, és l'autor del pròleg del llibre.