L'orgue de Moià trenca amb 25 anys de silenci

Un grup de moianesos han estat treballant en la restauració durant més d'un any

Publicat el 19 d’octubre de 2013 a les 14:48
Un estudiant de piano, toca l'orgue restaurat de la parròquia de Moià. Foto: Laura Busquets

L'orgue de la parròquia de Moià tornarà a sonar després de 25 anys d'inactivitat. La cita serà aquest diumenge en un concert inaugural a partir de les 6 de la tarda a la mateixa església a càrrec de l'organista internacional Montserrat Torrent. Un grup d'amics i gràcies a moltes col·laboracions desinteressades han estat treballant en la restauració durant més d'un any per fer-ho possible. Un dels impulsors de la gesta, Joan Coll, ha explicat a l'ACN que ha estat possible gràcies a l'assessorament d'alguns professionals com l'organista de Santiago de Compostel·la que els han guiat. Durant tot aquest temps, cada dia s'han reunit a la parròquia per arreglar i netejar cadauna de les peces de l'instrument.
 
L'orgue de la parròquia de Moià ja està reparat i afinat després d'un any d'intens treball. Cap dels impulsors de la recuperació és expert en la matèria, però gràcies a l'assessorament d'experts i a la col·laboració desinteressada de molts veïns i amants dels orgues han pogut tirar endavant el projecte de recuperació, segons explica un dels impulsors, Joan Coll. 
 
El grup de moianesos va començar la restauració traient la pols, la brutícia i el rovell de les vàlvues de l'orgue. Coll explica que amb les seves mans han anat canviant i construint cadascuna de les molles, ganxos, pells i visos que ajunten i fan funcionar l'instrument. "La inversió econòmica ha estat mínima", ha afegit el rector, Jaume Soler. L'instrument té més de mil tubs. 
 
L'orgue de Moià es va muntar entre el 1953 i el 1955 quan hi havia el mossèn Lluís Daví. Segons el rector, ell no va poder veure'l funcionar perquè va morir poc abans de la inauguració. Al 58, el mossèn Miralpeix es va convertir en l'organista oficial. Durant més de 20 anys va tocar l'orgue de la parròquia. Des de la seva mort, però, l'instrument va caure en desús "per falta d'un nou organista" i es va anar rovellant i fent malbé. 
 
Joan Coll ha explicat que gairebé tot el funcionament de l'orgue és pneumàtic i és una adaptació d'un disseny europeu que incorpora manxes que l'organista contra a través dels peus.