
L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha presidit aquest vespre l'acte de lliurament del 29è Premi Bages de Cultura i dels Premis Lacetània i durant el seu parlament de cloenda s'ha felicitat per l'existència d'aquests guardons perquè permeten convertir "personatges propers en model i punt de referència per a la resta de ciutadans" i fan "sortir a la llum les capacitats no sempre prou valorades de la gent del territori".
Junyent ha dit també que la mezzosoprano Mireia Pintó, Premi Bages de Cultura 2011, "ha destacat i destaca per una carrera musical reconeguda arreu del món que l'ha feta una ambaixadora de la música i de Catalunya" però també "pel seu compromís amb el país, la seva generositat, la seva fortalesa davant les dificultats, la seva humanitat i seva contribució desinteressada a les causes solidàries".
Per a l'alcalde, els premis posen l'èmfasi "en valors que, avui més que mai, haurien de guiar la nostra conducta col·lectiva" perquè "el treball de tots suma en favor d'una Manresa i d'un Bages més culte, més sensible, més crític i, també, més constructiu davant dels reptes de futur".
Les paraules de Valentí Junyent i una interpretació de l'Orfeó Manresà han posat el punt i final a un emotiu acte celebrat al saló de sessions, ple de gom a gom, que ha tingut el seu plat fort amb la intervenció d'Oriol Pérez, musicòleg i director general de l'Auditori de Barcelona, que ha fet la glossa de la figura de la mezzosoprano; i de la pròpia Mireia Pintó que ha agraït el premi visiblement emocionada.
Oriol Pérez ha afirmat que "la Mireia es una d'aquestes persones que estima la música" i ha mostrat un desig: "Que el testimoni de la Mireia aporti llum a aquests temps tan foscos".
La gran protagonista de la nit, per la seva part, ha recordat tots els que han estat al seu costat en els moments difícils. També ha destacat "el repte de la superació constant" durant la seva carrera musical i "la compensació obtinguda pel treball fet a l'ombra". En relació a la superació de la seva greu malaltia ha assegurat que "la vida m'ha donat una segona oportunitat" i ha acabat les seves paraules afirmant que "em fa molt feliç poder aportar un gra de sorra a la cultura del nostre país".
Abans d'aquests moments estel·lars de la nit, Jaume Puig, president d'Òmnium Cultural del Bages, havia obert l'acte fent un repàs de les activitats de l'entitat al llarg de l'any, amb una especial atenció al Premi Bages d'enguany, i va acabar manifestant el seu desig de que "l'any que ve puguem celebrar els 30 anys dels premis".
També s'havia fet el lliurament dels Premis Lacetània començant pel premi Antoni Esteve, que ha estat atorgat a Antoni Borràs i Hosta pel treball Llucaret i pins. Projecte de gestió integral de metapoblacions en un ocell especialista; i tot seguit el Premi Fundació Orfeó Manresà, concedit a Jordi Sansa i Llovich per la cançó Temps de violes; el Premi Òmnium Bages de Planificació Lingüística, per a Clara Martín Riu pel seu treball Pla d'acollida dels Castellers de Sants; el Premi Regió7 de Comunicació, per a El Setmanari de Súria i Ràdio Santpedor; el Premi Sibelius de Cantautors per al grup Miss Fru per la cançó Cavall de cartró; i el Premi Treballs de Recerca per a Joves, a Josep Cordobés i Miravitlles, de l'IES Lluís de Peguera de Manresa. Els premis del Col·legi d'Arquitectes i Joaquim Sarret i Arbós han estat declarat deserts.
També han intervingut a l'acte la presidenta del Consell Comarcal del Bages, Adriana Delgado; i la delegada dels Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya central, Maria Àngels Blasco. Delgado ha assenyalat que aquests premis són una demostració de que "gaudim d'una comarca culturalment rica i que te personatges de relleu com la Mireia Pintó". Per la seva part, Blasco ha destacat la importància d'uns premis que estan a punt de celebrar el 30è aniversari i ha afegit que "Catalunya és un país de creadors, d'innovadors i d'avantguarda, també en el terreny cultural".