Món Sant Benet uneix música, teatre i gastronomia per als vespres d'estiu

"Les Nits Modernistes" proposen plats típics del segle XIX i principi del XX

Publicat el 30 de juny de 2011 a les 17:21

Un dels protagonistes de l'espectacle nocturn de Gog i Magog. Foto: Estefania Escolà

El Món Sant Benet de Sant Fruitós de Bages ha programat una doble proposta que uneix música, teatre i gastronomia per a les nits d'aquest estiu. Es tracta de les activitats "La Màgia del Capvespre" i "Nits Modernistes", dues propostes que s'iniciaran aquest mes de juliol i s'allargaran fins al proper 8 de setembre. "La Màgia del Capvespre" es va estrenar l'any passat i torna reforçada amb l'organització d'un espectacle de la companyia Gog i Magog, que recorrerà els espais més emblemàtics del monestir. La principal novetat però, arriba amb la proposta anomenada les "Nits Modernistes", una activitat que pretén unir el monestir de Sant Benet amb la música pròpia del Modernisme i la seva gastronomia.

"Les Nits Modernistes" són la principal novetat del Món Sant Benet per aquest estiu. Es tracta d'una proposta que ofereix al visitant la possibilitat de posar-se a la pell dels magnats modernistes, amb un concert de música i un sopar d'alta cuina que farà degustar als comensals plats típics del segle XIX i principi del XX. Fins i tot, s'ha cuidat la manera de servir els plats perquè s'ajusti a la que es feia a l'època.

El musicòleg Oriol Pérez, comissari de la part musical, ha estat l'encarregat de fer una tria de la música que es pot considerar pròpia del moviment modernista. El primer concert serà aquest divendres i el durà a terme el grup Zemlinsky Quartet que, segons Pérez, s'ha convertit en una de les grans formacions de quartet de corda a nivell europeu.

A més, durant les nits d'estiu i en el marc d'aquesta activitat, també actuaran al Món Sant Benet els grups Brossa Quartet de Corda (8,15,22 i 29 de juliol), Marta Valero i Gregori Ferrer (5 i 19 de juliol), Éric Le Sage (12 d'agost), Nexus Piano Duo (26 d'agost) i Josep Colom (2 de setembre).

Plats típics del Modernisme
D'altra banda, el cuiner de la Fundació Alícia Jaume Biarnés proposa un còctel de benvinguda inspirat en una obra del 1911 del manresà Ignasi Domènech, o un "vol-au-vent de morue a la bénédictine", que es troba als grans receptaris francesos del segle XIX. Entre els plats, també es pot trobar un consomé Güell, que recorda el mecenes d'Antoni Gaudí, Eusebi Güell, o un filet amb patates i formatge chester que se servia als Quatre Gats, que va ser punt de trobada i referència per al moviment modernista a Barcelona.

Segons Biarnés, "la màgia del sopar és la possibilitat de poder menjar història". Uns plats que, segons ell, tenen molt a veure amb la cuina catalana tradicional i que s'eleva fins al nivell de l'alta gastronomia.

"La Màgia del Capvespre", l'altra activitat
Pel que fa a la proposta anomenada "La Màgia del Capvespre", aquesta activitat es programa per segon estiu consecutiu, i la gran novetat d'aquesta edició és la col·laboració de la companyia teatral Gog i Magog. Així, els visitants tindran la possibilitat de gaudir d'un espectacle nocturn que recorre els espais més emblemàtics del monestir. La proposta també inclou una visita-taller als horts de la Fundació Alícia i un sopar a la fresca.

Segons el musicòleg Oriol Pérez, l'aposta per la cultura és "essencial" per superar un moment de crisi econòmica com l'actual. Per la seva banda, el director de la Fundació Caixa Manresa, Pere Fons, ha explicat que es fa una proposta innovadora amb la intenció de consolidar un festival musical a l'estiu al monestir.

"Les Nits Modernistes" es duran a terme cada divendres, a partir de l'1 de juliol fins al 2 de setembre, mentre que la proposta "La Màgia del Capvespre" es farà cada dimecres i dijous, a partir del 13 de juliol i fins al 8 de setembre.