
Aquest cap de setmana torna a Navarcles la Monacàlia, la Fira de l'Abat. Fa mil anys va ser fundat el monestir de Sant Benet de Bages i Navarcles sempre ha viscut a la seva ombra. Durant segles, el monestir era el senyor espiritual i feudal dels navarclins. El que celebrem amb Monacàlia és aquesta relació tan propera i volem recordar el que el monestir ha representat per a Navarcles des del segle X.
La festa recrea moments viscuts d'aquesta relació i ho fa a través de representacions teatrals que s'ubiquen en diferents èpoques històriques: el casament de Sal·la i Ricardis, fundadors del monestir (Segle X), Sant Benet el nostre senyor a qui li paguem el delme (segle XVII), i no volem dependre de Sant Benet (segle XIX). També hi ha lloc per a cercaviles i representacions que recorden l'estrall de la Pesta Negra de 1348 i la prohibició del carnaval de 1680.
Per recordar la relació espiritual amb el monestir, l'església parroquial s'il·lumina amb espelmes, s'hi pot escoltar música i es pot pujar al campanar des d'on es contempla una excel·lent vista sobre Sant Benet.
També hi trobareu la Monacàlia nen (dedicada als més menuts) amb tirolines, tir amb arc, ponis, manualitats, catapultes... la Monacàlia Jove amb una gimcana especial amb proves monacals i medievals.
Activitats del món rural relacionades amb la vida dels pagesos: la ferreria i la seca del monestir, una vinya al mig del carrer amb les seves activitats, dones fent la bugada a l'estil tradicional...
I també un espai gastronòmic dedicat aquest any a la cuina monacal de 1714 inspirada en receptes de l'època. Hi haurà un espai aquest any a la Guerra de Successió amb un campament format per miquelets i hússars que van participar en aquell conflicte bèl·lic.
El primer conte de la Monacàlia
Aquest any l'organització ha publicat, amb la col·laboració dels comerciants de Navarcles, el primer conte de Monacàlia, dedicat a una de les escenes que es representen. Els nens i nenes podran pintar les imatges d'aquest conte.
Programa, pàgina 1