Una Fundació donarà un nou impuls al Festival Espurnes Barroques, amb un patronat de primera línia

L'Associació Espurnes Barroques, responsable fins ara de l'organització del Festival, va acordar tirar endavant la creació d'una Fundació en la seva assemblea general

Membres del patronat de la nova Fundació Espurnes Barroques
Membres del patronat de la nova Fundació Espurnes Barroques | FEB
Redacció
07 de maig de 2021, 16:45
Actualitzat: 17:58h
A una setmana de començar la quarta edició del Festival Espurnes Barroques, aquest divendres s'ha constituït la Fundació Espurnes Barroques. Música i experiències al Territori Barroc, que regirà les línies mestres del seu desenvolupament futur.
  
L'Associació Espurnes Barroques, responsable fins ara de l'organització del Festival, va acordar tirar endavant la creació d'una Fundació en la seva assemblea general celebrada el mes de març passat. La Fundació ha de donar un nou impuls al festival, creat el 2018, i a hores d'ara ja està treballant en les properes edicions.

Aquest canvi en l'òrgan de governança del festival ha de facilitar la consecució de quatre objectius:

- Dotar el festival d'una personalitat jurídica més adient a les finalitats del projecte.
- Comptar amb un cercle estret de col·laboradors rellevants, articulats en un patronat que contribuirà a eixamplar l'abast del festival en tots els camps.
- Fer créixer el projecte de manera sostenible, establint sinergies amb altres institucions i entitats afins.
- Incentivar la política de mecenatge tant a nivell empresarial com a nivell particular, potenciant la figura dels Amics d'Espurnes Barroques, que podran gaudir d'avantatges fiscals en les seves donacions.

El patronat esta constituït per persones vinculades vitalment al territori del festival (Solsonès, Bages, Anoia i Segarra), amb una trajectòria destacada en els àmbits essencials del projecte, com són la música, la gastronomia i el patrimoni. La proposta d'Espurnes Barroques, amb tot, no té només una dimensió cultural, sinó que es basteix des d'una mirada intensa en termes socials, educatius i de desenvolupament de l'entorn rural.  

Els membres del patronat comparteixen entre ells almenys dos trets significatius: d'una banda, un lligam profund amb la Catalunya Central, territori nuclear d'Espurnes Barroques; i de l'altra, una implicació rotunda en els projectes en els quals han excel·lit, en una combinació de saviesa, dedicació i estima que guia també el festival des dels seus inicis.
  
Membres del patronat

- Jaume Badia, filòleg, natural de Callús, actual gerent de la UPF, exgerent i subdirector del CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) i estret col·laborador de Pasqual Maragall, tant en la seva etapa d'alcalde de Barcelona com en la de President.

- Jaume Biarnés, cuiner, vinculat a Sant Llorenç de Morunys des de la infància. Va formar part de l'equip del restaurant El Bulli i va ser director gastronòmic de la Fundació Alícia. Actualment és director del Yondu Culinary Studio de Nova York.  

- Pere Fons, gestor de projectes i escriptor, veí de Castelltallat. Va ser director general de la Fundació Universitària del Bages, gerent de la UPF i gerent del districte de la innovació 22@Barcelona.  

- Maria Garganté, doctora en història de l'art, arrelada a Sanaüja. Professora de la UAB i de la URL, amb més d'un centenar de publicacions, i membre del Grup de Recerca d'Art del Renaixement i del Barroc (UAB-UdG) i de la comissió artística assessora de la Basílica de la Sagrada Família.

- Raül Garrigasait, escriptor i hel·lenista, fill de Solsona, actual president de La Casa dels Clàssics, un projecte que neix de la Fundació Bernat Metge per promoure la creació, el pensament i la difusió dels clàssics universals.

- Assumpció Malagarriga, pedagoga, música i gestora cultural nascuda a Cardona, fundadora i directora durant 15 anys del Servei Educatiu de L'Auditori fins que un ictus li va tocar l'ànima; la seva trajectòria ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi i la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de la Ciutat de Barcelona.

- Valentí Oviedo, gestor cultural, natural de Manresa, actual director general del Gran Teatre del Liceu. Ha estat director de Manresana d'Equipaments Escènics, gerent de L'Auditori de Barcelona i gerent de l'Institut de Cultura de Barcelona.

Aquest patronat, integrat per persones de referència en els seus respectius àmbits d'actuació, serà presidit per Pere Fons, vinculat estretament a Espurnes Barroques des dels seus inicis, i comptarà amb l'advocat David Sanclimens com a secretari.  

En la seva primera reunió, el Patronat ha designat director de la Fundació Josep Barcons Palau, ànima i motor d'Espurnes Barroques des dels seus inicis. Barcons és músic i llicenciat, màster i doctor en Humanitats. Ha estat professor en diversos centres tant superiors (UPF, Taller de Músics…) com de música i secundària. Ha codissenyat i dirigit durant 10 anys el projecte de l'Escola de Música Casp de Barcelona i ha estat un col·laborador estret de la Revista Musical Catalana els darrers 15 anys. Actualment és professor de guitarra del Conservatori de Música de Manresa i, des del seu Solsonès natal, aposta per una vida que conjugui harmoniosament natura i cultura.