«Si als lavabos de la feina hi trobes paper higiènic, per què no compreses i tampons?»

L'empresa bagenca Menstrual Point promou la instal·lació de dispensadors gratuïts per evitar la "discriminació de les dones"

Mercè Vendrell a les instal·lacions de Menstrual Point, a Balsareny
Mercè Vendrell a les instal·lacions de Menstrual Point, a Balsareny | Mar Martí / ACN
Nació
08 de març de 2024, 14:02
Actualitzat: 14:11h
"Per què als llocs de treball, a les escoles o en espais públics hi ha paper de vàter o sabó per a les mans però no una compresa o un tampó?". Aquesta és la pregunta que es fa Mercè Vendrell, fundadora de l'empresa de Balsareny Menstrual Point, que va néixer fa dos anys per "posar fi a la discriminació que pateixen les dones al seu lloc de treball o d'estudi". "La regla és un fet tan bàsic com anar al lavabo", explica, i, per això, han ideat un dispensador de compreses i tampons ecològics i sostenibles. Creu que, d'una banda, el dispensador "millora el rendiment" de les dones, ja que "no han d'estar preocupades en si els hi baixa la regla d'imprevist i tacaran o no tacaran" i, de l'altra, creen ambients de treball "saludables i sostenibles".

L'Ajuntament de Mataró o el de Sant Just Desvern i les empreses Tous, Laboratoris Almirall o Siemens són algunes de les empreses i institucions que han decidit posar un dispensador de productes menstruals a les seves instal·lacions. De fet, en els seus dos anys de vida, l'empresa amb seu a Balsareny, ja té presència a 150 ajuntaments i a 550 empreses i entitats. La fundadora de Menstrual Point explica que els possibles clients de l'empresa poden ser des d'empreses privades fins a institucions públiques, passant per centres educatius, esportius o sanitaris.

Per Vendrell, la menstruació és "tan bàsica" com el fet d'anar al lavabo i assegura que el projecte va néixer després de constatar que "els banys no estan adaptats per a les persones menstruants". "Ens trobem paper higiènic i sabó per a les mans, però no una compresa o un tampó que podem necessitar si ens ve la regla d'imprevist i no portem a sobre cap producte menstrual", exposa la fundadora de l'empresa. Vendrell creu que si els lavabos de les empreses o els centres d'estudis tenen dispensadors, les dones "rendeixen molt més" perquè "no han d'estar focalitzades o preocupades en si els baixarà la regla i tacaran o no tacaran". "Et treus aquesta preocupació del cap", expressa.

Vendrell explica, que al principi, moltes empreses poden tenir la "inquietud" que les usuàries del dispensador poden fer un "abús" dels productes, però deixa clar que no és així. "Al principi pot haver-hi un pic de demanda, però un cop es veu que és un producte recurrent, la demanda es regula i el consum s'estabilitza", explica.

Productes de cotó orgànic i sostenibles

Tots els productes que subministren els dispensadors de Menstrual Point són "ecològics, saludables i sostenibles". De fet, el proveïdor de Menstrual Point és Cohitec, l'empresa fundada pel pare de la Mercè Vendrell i que està situada a una antiga colònia tèxtil a Balsareny. Es tracta d'una companyia amb gairebé 20 anys d'història que es dedica a la fabricació de productes d'higiene femenina amb cotó ecològic i materials sostenibles. En concret, es dediquen a la producció de tot tipus de productes com ara les compreses, tampons, calcetes o copes menstruals, i exporten a una cinquantena de països.

Vendrell remarca la importància de fer servir productes lliures de plàstics i de productes químics perquè "està demostrat que causen malestar al cos de la dona i infeccions i picors". La fundadora de l'empresa recorda que durant la vida fèrtil d'una dona es fan servir entre 8.000 i 20.000 productes menstruals i afirma que tots aquests productes generen una quantitat de residus molt importants. "A tot el món cada hora es generen sis tones de residus d'aplicadors de plàstic d'un sol us", afirma.