
El color de la samarreta d'enguany serà el blanc. Foto: Laura Busquets
Els Mossos d'Esquadra de la Catalunya Central han organitzat per al proper 15 de maig la quarta edició d'una caminada solidària de 23 quilòmetres que sortirà de Manresa i arribarà a Montserrat. Sota el lema 'Fem el camí al teu costat', l'objectiu del cos és recollir fons per ajudar en la lluita contra el càncer donant suport als hospitals de Manresa, Vic, Igualada i Berga. L'any passat es van recollir poc més de 28.000 euros que es van destinar íntegrament a investigació i recerca i a comprar un aparell per millorar el diagnòstic. Enguany es continuarà invertint en investigació, tot i que a Manresa es destinaran a un programa per fomentar l'exercici físic entre els pacients que han superat la malaltia.
L'agent del cos dels Mossos d'Esquadra de la Catalunya Central, David Devant, ha explicat que l'objectiu principal de la caminada és vendre el màxim de samarretes possible, enguany de color blanc. El motiu és que gràcies als patrocinadors, els deu euros que costen les samarretes, aniran íntegrament a les unitats d'oncologia dels hospitals de Manresa, Vic, Igualada i Berga. L'any passat es van recaptar 28.000 euros i en aquesta edició s'espera superar aquesta xifra.
Enguany és la quarta edició de la cursa i, amb el temps, ha anar creixent. Devant ha explicat que la idea va sortir del mateix cos arran d'haver patit els estralls del càncer en alguns dels seus companys. El primer any, el 2012, 300 persones van participar a la cursa, i els inscrits es van anar multiplicant fins a arribar als 900 del 2014.
D'altra banda, si bé en la primera edició el centre beneficiari del recapte va ser el de Manresa, en les edicions següents s'hi va afegir l'hospital de Vic, el d'Igualada, i enguany es compta amb la participació de l'hospital Sant Bernabé de Berga.
La cap d'oncologia d'Althaia (Manresa), Montserrat Domènech, ha explicat que normalment les ajudes quan es fan actes contra el càncer van als hospitals "de primer nivell", mentre que als hospitals comarcals no arriba res. És per això que la doctora ha agraït la iniciativa per fer arribar els recursos també als hospitals del territori. En el seu cas, el primer any van destinar els diners a la unitat de càncer familiar. En les següents edicions, la recaptació s'ha destinat a la recerca en assajos clínics.
Pel que fa als diners que s'esperen rebre aquest any, es destinaran a un programa per promoure l'exercici físic entre els pacients oncològics. Es tracta d'un tipus de pacient que és sedentari, cosa que, segons Domènech, no ajuda gaire en la seva curació plena i l'esport l'ajudarà a millorar "moltíssim". El programa contempla la compra de pulsòmetres i un seguiment individualitzat supervisat per un fisioterapeuta durant un període d'un any.
La cap d'oncologia del Consorci Hospitalari de Vic, Marta Parera, ha explicat que l'hospital osonenc "ha anat una mica a remolc" del de Manresa. Si bé l'any 2013 van dedicar els recursos a la unitat de càncer familiar, l'any passat es van destinar a la recerca. Per enguany tenen previst dedicar-los a la recerca, a la formació de personal i a la organització de jornades entre hospitals per afavorir la transferència de coneixement.
Des d'Igualada, el cap d'oncologia, Ramon Sellarès, ha explicat que l'any passat van destinar els recursos a comprar un aparell que els permetés millorar els diagnòstics que s'estaven fent al centre. Enguany es destinaran els diners a la investigació i a millorar els equipaments de l'hospital de dia. Pel que fa a l'hospital de Berga, el primer any que participaran a la iniciativa, destinaran els recursos a la investigació i a "fer més còmode" l'hospital per aquest tipus de malalts.
Les inscripcions per a la cursa es gestionen des de les diferents comissaries del territori o bé des de l'adreça itpg969@gencat.cat