No pot anar al Campionat d'Espanya per no tenir la nacionalitat

Mohamed Skal, que és campió de Catalunya amateur de kickboxing i d'origen magribí, viu al Bages des de petit i ha representat Espanya en tornejos internacionals

Publicat el 22 de maig de 2014 a les 18:34
Mohamed Skal, campió de Catalunya amateur de kickboxing -58. Foto: Pere Fontanals

Mohamed Skal acaba de complir 18 anys, i a partir d'ara ho tindrà més complicat per poder continuar practicant l'esport que l'apassiona des de fa anys, el kickboxing. La normativa de la Federació Espanyola d'aquest esport impedeix participar en el Campionat d'Espanya a aquells esportistes que no tinguin la nacionalitat, malgrat tinguin targeta de residència, NIE o, com en el cas de Skal, visqui al Bages des de ben petit i hagi desenvolupat tota la seva carrera esportiva a l'estat, on està federat per la pròpia federació. Fins i tot es dóna el cas, que Skal ha competit a França en diferents tornejos i en el podi li han fet sonar l'himne espanyol.
 
El cas de Skal no és un cas únic, com indica a Manresainfo.cat el seu entrenador al gimnàs Chikybox de Sant Joan de Vilatorrada, "en els Campionats de Catalunya no hi ha problema, es valida que sigui un esportista assimilat amb trajectòria en el país". De fet, Mohamed Skal, és campió de Catalunya amateur de kickboxing en la categoria de -58kg, però el seleccionador de Catalunya no el podrà portar a la competició estatal per tenir passaport estranger.
 
En altres esports individuals passa quelcom similar. Joan Lleonard, entrenador del Club Atlètic Manresa, explica que els esportistes del club que no tenen nacionalitat "no són apartats en el Campionat d'Espanya, però gairebé". Les seves marques no compten i les seves victòries o podis tampoc "de manera que si van al campionat, ho fan com si anessin a un encontre amistós". "Fins i tot", segueix Lleonard, "darrerament els fan competir apart perquè no ocupin carrils de la competició 'oficial'". En canvi, com en el kickboking, en l'atletisme només es demanen tres anys de fitxa federativa, o sigui una mica d'arrelament, perquè un estranger pugui competir en el Campionat de Catalunya.
 
En els esports d'equip, la comprovació que es fa és que l'esportista tingui un arrelament en el país, el que se'n diu estar assimilat, i que hagi jugat en aquest esport en categories base.