
A les quatre de la tarda d'aquest dissabte s'ha donat el tret de sortida a la 32a edició de la travessa Matagalls-Montserrat. 3.000 inscrits s'han donat cita per participar a la prova més emblemàtica del calendari excursionista català que surt de Collformic (el Brull) en direcció al monestir de Montserrat. Els excursionistes hauran de recórrer 84 quilòmetres amb un desnivell acumulat de gairebé 6.000 metres en 24 hores, per tant, hi haurà una gran part de la cursa que es farà de nit. El president del Club Excursionista de Gràcia, Francesc Sanaüja, ha explicat a l'ACN que el topall de participants a la travessa respon al principi "de respecte a l'entorn".
El 1904, el mossèn Jaume Oliveres va imposar la condició de fer la travessa Matagalls-Montserrat en menys de 24 hores, fita que ell mateix va aconseguir el 14 d'agost del 1904 en què va caminar des del cim del Matagalls fins al monestir de Montserrat. Segons ha explicat el president del Club Excursionista de Gràcia, Francesc Sanaüja, el mossèn va dir: "Anar a Montserrat a peu no és pas res de l'altre món, però anar-hi des del Montseny i en un sol dia ja és un rècord que no sé si el jovent d'avui dia seria prou fort per batre".
El Club Excursionista de Gràcia, organitzador de la travessa, va recuperar la cursa amb el propòsit de retre homenatge al mossèn Oliveras, un dels pioners de l'escalada i de l'excursionisme català.
El 2009, el Club Excursionista de Gràcia va haver de limitar la participació a 3000 participants veient l'èxit que tenia la prova i també per poder assegurar un servei adequat d'avituallament i assistència mèdica. El president de l'entitat ha afegit que, "a més, és una qüestió de principi en què ens proposem respectar l'entorn". En aquest sentit, ha explicat que organitzar una cursa amb 3000 persones "és una xifra prou important i suficient per no desgastar ni malmetre l'espai natural".
El consell bàsic que es dóna a tots els participants de la travessa és que s'entrenin durant tot l'any, ja que la duresa de la prova és considerable. Precisament, un dels participants de la prova, Francesc Alavedra, ha explicat a l'ACN que durant l'any practica diversos esports i la Matagalls - Montserrat "és el meu examen anual". Aquest corredor fa 30 anys que participa a la travessa i té l'honor d'ésser considerat l'esportista que més cops ha completat la cursa. "Vaig començar a fer la Matagalls a la tercera edició, a l'any 1976. Les dues primeres no les vaig córrer perquè no ho sabia", ha assenyalat Alavedra.
Francesc Sanaüja ha explicat que han comptabilitzat que més del 50% de participants repeteix l'any següent. Tot i la duresa d'aquesta gran cita de l'excursionisme català, "els corredors es tornen a preparar i la tornen a córrer", ha afegit el president.
La persona que ha trigat menys temps en completar la cursa ha tardat vuit hores i vint minuts. Sanaüja ha assenyalat que cada vegada més, els corredors "estan més ben preparats". El president apunta que si bé abans completaven la travessa un 60% dels inscrits, "actualment estem al 74%". La mitjana d'hores que inverteixen els participants en acabar la cursa es troba entre les 16 i les 17 hores.
La Matagalls-Montserrat col·labora amb Càritas Arxiprestal en la recollida de recursos econòmics pels més necessitats però també amb l'acapte de qualsevol tipus d'aliments.
Un nou repte pels més comptetitius
A partir de la propera edició, s'inclourà una nova modalitat en la Matagalls-Montserrat. El president del Club Excursionista de Gràcia ha explicat que amb la voluntat de centrar-se en aquells participants "més competitius", "hem dissenyat la 'Matagalls Ultra'".
Aquesta cursa, que se celebrarà al mes de juny, incrementarà el seu recorregut fins als 100 quilòmetres i tindrà un desnivell de fins a 8.000 metres. Per aquells que simplement vulguin continuar gaudint de la cita obligada de l'excursionisme català, la cita continuarà essent pel setembre.