Joves, festa i alcohol

Publicat el 29 de juny de 2019 a les 09:10
Actualitzat el 06 de juliol de 2019 a les 12:45
Tot i que les dades de consum d'alcohol entre els joves referencien que el consum està disminuint, el binomi festa - consum d'alcohol està estretament lligat a una majoria de joves. 

El seu baix preu, la seva accessibilitat, la banalització del fet, l'inici del tast al voltant dels 11 anys en l'entorn familiar o la cultura del vi i el cava, són algunes de les causes que comporten el seu consum. Tot i que els joves en coneixen perfectament els perills i els riscos físics, psíquics i/o legals que comporta, en fan un ús compulsiu preferentment caps de setmana i festius. La revetlla de Sant Joan n'és un clar exemple.

Els factors que hi ha darrere el consum són múltiples, des de la capacitat de prendre decisions, la baixa percepció del risc davant el consum, la confiança en un mateix, l'autoestima, la gestió de la pressió de les persones amigues davant el consum o les habilitats personals per expressar-se i relacionar-se, entre altres. 

Ara bé, des d'un punt de de promoció de la salut, com es pot treballar per un apoderament personal i una reorientació de les polítiques publiques? Com repensar la responsabilitat i l'autocontrol?

Des de les institucions publiques cal plantejar-se fins a quin punt l'organització d'un cercatasques, amb el conseqüent consum d'alcohol que comporta, és un dels actes que han de formar part de les festes o si caldria ser “atrevit” i donar únicament suport a aquelles activitats que comportin beneficis per a la salut i anul·lar o reorientar aquelles que potencien el consum? Acceptem com a criteri de normalitat que alguns joves vagin pel carrer amb un carro de la compra ple de begudes alcohòliques i en un estat clar d'embriaguesa? Dos exemples propers de reorientació son les barres sense alcohol a la Patum de Berga o l'anul·lació del cercatasques a la barriada Mion de Manresa, a qui cal felicitar per la decisió presa.

Des de la pròpia persona i entorn familiar cal treballar per potenciar l'autoestima, per ser capaç d'escollir l'opció més saludable, per prendre les pròpies decisions tot i les pressions de l'entorn, per ser conscient que l'efecte de la ingesta d'alcohol, merament pel propi metabolisme, afecta més a les dones que no els homes i, per sobre de tot, cal treballar per apoderar als nois i les noies a ser responsables d'un mateix, prenent a consciència la millor decisió per a un mateix i per les persones de l'entorn.