«Davant de la consciència, no val disciplina de partit»

L'alcalde de Navarcles, l'historiador Llorenç Ferrer, no entén que el seu partit, el PSC, hagi admès nombroses vegades la definició de Catalunya com a nació "i després li negui la seva pròpia sobirania"

Publicat el 04 de febrer de 2013 a les 17:38
L'alcalde de Navarcles, Llorenç Ferrer. Foto: PSC

Al Bages, no tots els càrrecs del PSC pensen com el Primer Secretari del partit a Manresa, Felip González, que en un article d'opinió a Manresainfo.cat signat el passat diumenge convidava als díscols del partit a ser lleials o a buscar-se un nou partit que s'avingués més amb els seus pensaments. Alguns regidors i alcaldes socialistes de la comarca no comparteixen el plantejament de González sobre el concepte de democràcia interna i assumeixen que, de haver estat al Parlament haguessin actuat com els cinc diputats del PSC que no van votar contra la declaració de sobirania.

La disciplina de partit s'ha d'aplicar "quan es tria si una carretera passa per la dreta o per l'esquerra, o el model de participació en el municipi", o sigui, "en el 99% dels casos", però no quan es debat "un dels principis fundacionals del partit, com és el del dret a decidir". En aquest moment "ningú no pot demanar-me que voti contra la meva consciència per disciplina de partit", afirma l'alcalde de Navarcles, el socialista Llorenç Ferrer. En aquest sentit, el portaveu del Grup Municipal socialista a Sant Joan de Vilatorrada, Carles Martínez, admet que "no ha de passar res per preguntar a la gent". És més, tots dos adverteixen que estar a favor del dret a decidir o de reconèixer la sobirania del poble català "no significa, necessàriament, ser independentista", però cal que sigui la ciutadania qui ho decideixi.

En la seva explicació Ferrer fa un paral·lelisme estre el PSC "que hauria de ser sobirà" i Catalunya. "No pot ser" que en els darrers anys el PSC "hagi definit contínuament Catalunya com a nació" i ara "li negui la sobirania". "Si Catalunya no té sobirania, serà tota una altra cosa, però no pas una nació" reflexiona l'alcalde. Martínez, per la seva part, assumeix que el partit no es pot posar "d'esquenes al que col la gent", no és "ni tant sols intel·ligent fer-ho" ja que situa el PSC al costat d'altres partits "molt definits".

Llorenç Ferrer admet que darrerament al PSC s'ha imposat la "via constitucionalista". Si abans en el partit hi convivien dues consciències "ara només n'hi ha una i mitja". Això fa, segons l'alcalde, que en el partit es visquin "contradiccions molt sovint" i que, en el futur, si "l'ideari evoluciona en el mateix sentit" serà "complicat" que "alguns ens hi sentim còmodes". Des de Sant Joan de Vilatorrada, on el PSC viu una situació d'impàs després de la dimissió de tots els membres de la secció local, Martínez admet que "fa temps que no em sento còmode amb el partit", just des que hi va haver el conflicte que va provocar que l'exalcalde Ezequiel Martínez estripés el carnet del PSC.

Tots dos i altres responsables del PSC que estan en aquesta línia tenen ganes de poder-ho parlar amb calma amb altres membres del partit de la comarca.