L'Agenda Urbana de Manresa 2030 posa d'acord govern municipal i Junts

Ramon Bacardit s'ha congratulat que el document posa "negre sobre blanc" la diagnosi que el seu partit havia fet durant la campanya

Imatge parcial del ple de Manresa d'aquest dijous
Imatge parcial del ple de Manresa d'aquest dijous | Pere Fontanals
22 de març del 2024
Actualitzat a les 12:28h
L'Agenda Urbana de Manresa 2030 ha posat d'acord el govern municipal d'ERC, PSC i Impulsem, i el principal grup a l'oposició, Junts, que han votat favorablement la seva aprovació en el ple d'aquest dijous. Fem Manresa i FNC s'han abstingut i Vox hi ha votat en contra. L'Agenda Urbana de Manresa 2030 és un document estratègic elaborat amb la voluntat que les polítiques municipals i els projectes locals que s'implantin a Manresa en els pròxims sis anys ho facin tenint en compte els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'ONU i els Objectius de l'Agenda Urbana estatal.

Tal i com ha explicat la regidora Mariona Homs, l'Agenda Urbana de Manresa 2030 inclou nou reptes i trenta-vuit accions que tenen per objectiu aconseguir una ciutat més sostenible en l'àmbit ambiental, però també econòmic i social. Aquestes accions estan pensades per fomentar, entre altres, la mobilitat sostenible, la preservació del patrimoni històric, cultural i arquitectònic de Manresa, i el desenvolupament i millora dels espais verds urbans i l'Anella Verda. També es posa el focus en la reducció de les desigualtats, la millora de la inclusió social i el foment de l'economia local competitiva i sostenible. A més a més, es fa èmfasi en el fet que les polítiques municipals tinguin en compte la participació ciutadana, la transparència, la perspectiva de gènere i l'avaluació de resultats.

En el seu torn, el president del grup municipal de Junts, Ramon Bacardit, ha "felicitat" el govern municipal, ja que interpreta que la part de diagnosi del document posa "negre sobre blanc" tot el que va dir el seu partit durant la campanya: els "índexs de senectud i immigració", el fet de ser la ciutat "amb més rendes mínimes" aprovades, el "baix n9ivell d'ingressos de la població" o els "preus del lloguer", entre d'altres. Tot i així, Bacardit ha avisat que "compartim la diagnosi, però no les accions per abordar-la".

Per part de Fem Manresa, Roser Alegre s'ha preguntat en veu alta si no ens trobem "davant d'un altre pla o protocol que provoca saturació" d'instruccions per als propers anys. "Quin serà el seu impacte real amb la coexistència amb altres plans?", ha incidit. A més, també ha expressat que algunes de les dades "són antigues", per exemple, "n'hi ha de 2011".

La regidora de govern Mariona Homs, ha aprofitat per anunciar que l'Ajuntament treballa en l'elaboració "d'un pla de plans, que els interseccioni". "Tot i així -ha advertit- quan s'elabora un pla nou es tenen en compte els plans actius per no provocar incoherències". Homs ha volgut reivindicar el treball de planificació del govern de la ciutat: "Si no tinguéssim plans, ens dirien que improvisem".