L'Ajuntament no retira l'examen sospitós de ser alterat a l'espera d'una prova cal·ligràfica

El consistori ha donat aquest dimarts explicacions detallades de tot el que envolta la presumpta tupinada, posant de manifest que està en mans de la justícia

Publicat el 04 d’octubre de 2016 a les 18:07
Actualitzat el 04 d’octubre de 2016 a les 18:17
La regidora delegada d'Indústria i Comunicació, Àuria Caus i el regidor de Recursos Humans i Transparència, Jaume Torras, han comparegut, aquest dimarts 4 d'octubre al migdia, davant la premsa, per donar explicacions més detallades del cas de l'examen presumptament manipulat en el procés de selecció de personal per constituir una borsa de tècnics de grau mitjà d'ocupació.

Recordem que aquest passat dijous 28 de setembre, NacióManresa va destapar que la fiscalia estava duent a terme una investigació relacionada amb uns exàmens d'accés a la plantilla municipal que s'haurien substituït, presumptament, per una treballadora qualificada del departament (fonts externes al consistori asseguren que és la cap de Recursos Humans de l'Ajuntament), en favor del seu fill, que era un dels aspirants examinats. Un fet que l'Ajuntament de Manresa va portar al Jutjat de Guàrdia el passat 5 d'agost sense fer-ho saber a la resta de grups polítics que componen el consistori, que també va generar polèmica i retrets per part de la CUP i de Ciutadans, que van denunciar que se'ls havien amagat els fets ocorreguts.

L'Ajuntament s'explica

Àuria Caus, com a representant del govern manresà, ha començat la roda de premsa explicant, fil per randa, l'ordre cronològic dels fets, que van començar a complicar-se quan el passat 29 de juny, i després que els aspirants a obtenir un lloc de treball a l'ens municipal haguessin realitzat els dos exàmens reglamentaris, una membre del tribunal qualificador es va adonar que un dels exàmens que havia presentat un dels candidats havia estat substituït per un altre exercici (va fer una foto de l'examen un cop entregat i la va comparar amb el que llavors va haver de corregir). En aquell moment, però, no va esmentar els fets i es van continuar corregint totes les proves presentades.

El 22 de juliol es va decidir explicar la irregularitat detectada als regidors i aquests ho van posar en coneixement del secretari municipal de la corporació i també del president del tribunal qualificador. Tres dies després els regidors responsables d'Ocupació i Organització van anar personalment al departament de Recursos Humans i van demanar accés immediat a l'examen presumptament falsificat, que va quedar, des d'aquell moment, custodiat pel secretari municipal.

Gairebé dues setmanes més tard (el 4 d'agost), el tribunal qualificador es va reunir i va concloure que necessitava una prova cal·ligràfica dels dos exàmens presentats per l'aspirant presumptament implicat en els fets, per determinar si realment calia excloure, o no, la persona en qüestió del procés de selecció. A banda de la petició d'aquesta prova, l'acta que va elaborar el tribunal va concloure que el fet ocorregut podia ser constitutiu de delicte. Va ser en aquell moment quan el consistori, el 5 d'agost, va presentar la denúncia als jutjats. 

Caus ha explicat que "vam prendre la decisió de denunciar i no la d'obrir un expedient disciplinari perquè, per recomanació dels serveis jurídics, es considera que és un procés de màxims davant d'un fet presumptament irregular i constitutiu de delicte". "Procedir a l'obertura d'un expedient disciplinari ens hagués portat exactament al mateix punt: a la denúncia a la jurisdicció penal i, per tant, a la posterior suspensió del procediment disciplinari si hagués estat obert", ha afegit la regidora.

"Assumim que els tempos de comunicació no han estat els més adequats"

Davant les crítiques generades per part dels diversos grups polítics que formen el consistori, que van denunciar que es van assabentar de la problemàtica a través de la premsa, Caus i Torras han fet autocrítica: "respectem i assumim que els tempos de comunicació, tant als grups municipals com als mitjans de comunicació, no han estat els més adequats", però tot i així han afegit que "cal tenir en compte que ens trobem davant d'un fet que és delicat, i que s'ha de tenir molta cura sobre com es tracta públicament perquè afecta a persones concretes de les quals se n'ha de preservar la presumpció d'innocència".

De fet, des de l'Ajuntament, dilluns es van dur a terme dues reunions explicatives (sense comptar la que ha tingut lloc aquest dimarts amb la premsa) sobre el procés. Una va tenir lloc al matí amb els sindicats i l'altra a la tarda amb els grups de l'oposició.

La custòdia dels exàmens

Segons explica l'Ajuntament, les úniques persones que tenen accés als exàmens són els membres del tribunal qualificador pertanyents al departament de Recursos Humans, que també són qui els custodien.

Des que aquesta irregularitat ha sortit a la llum, però, el procés que segueixen els exàmens des que es reben fins que es corregeixen, ha generat nombrosos dubtes. Uns dubtes que fan qüestionat el "bon" funcionament d'aquest procés. Tot i així, tant Caus com Torras han volgut deixar molt clar que "malgrat que tot procés pot ser millorat i revisat" el que ha fallat és "una de les persones clau en la custòdia dels documents". Per tant, doncs, segons ells, "no es tracta de posar en qüestió el procés en sí, sinó d'analitzar i investigar uns fets delicats que han succeït quan ningú s'espera que passessin". És per això mateix que Torras defuig el fet de reforçar la custòdia "posant vigilants darrere de cada membre del tribunal: no podem entrar en un sobrecost", ha dit.

L'examen encara no està retirat de la borsa de l'Ajuntament

Malgrat que el procés judicial ja està obert i en marxa, l'examen presumptament substituït segueix formant part de la borsa de l'Ajuntament manresà. Això es deu a la petició que va fer el tribunal de la prova cal·ligràfica, la qual encara no se'n sap el resultat.

Fins que no es pugui disposar de la resolució d'aquesta prova, l'examen no s'exclourà de la borsa de l'Ajuntament si això és el que finalment decideixen els membres del tribunal que, en aquest cas, són els que tenen l'última paraula.


Havia passat abans una cosa així?

Des de la sortida a la llum d'aquesta irregularitat, l'opinió pública no ha parat de fer hipòtesis i suposicions sobre si és o no la primera vegada que en un examen convocat per l'ens municipal de la capital del Bages ha estat canviat o substituït per un altre. Caus i Torras mantenen que "això no havia passat mai abans".

Haurà de ser el jutge, doncs, qui decideixi (o no) revisar altres processos de selecció duts a terme per la persona acusada i concloure, així, que, efectivament, ha estat la primera vegada que una anomalia com aquesta ha irromput en un ajuntament, suposadament, net de tupinades.