Sant Vicenç de Castellet combatrà els «fraus» en l'empadronament amb una ordenança pionera a Catalunya

L'Ajuntament ha detectat que al municipi hi ha una seixantena d'habitatges amb més de sis persones de famílies diferents empadronades

Publicat el 13 de desembre de 2024 a les 12:57

L'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, amb 10.131 habitants, ha presentat una nova ordenança que és pionera a Catalunya per regular la gestió del padró municipal d'habitants. L'objectiu, segons ha explicat l'alcalde del municipi, Dani Mauriz, és evitar "els fraus i les irregularitats" en el procés d'empadronament. La nova eina, que s'ha d'aprovar al ple de dimecres que ve, preveu sancions de fins a 3.000 euros i "verificacions als domicilis on hi hagi empadronades sis o més persones". També es podran fer "baixes d'ofici", ha detallat. Ara mateix, l'Ajuntament té detectats una seixantena d'habitatges on hi viuen set o més persones. Tot i no tenir proves sobre aquesta pràctica, Mauriz ha dit que "sí que tenim indicis que hi ha gent que cobra per fer això". Tot i que la normatuiva actual ja permet les verificacions als domicilis i les baixes d'ofici, la nova ordenança estableix uns "criteris objectius" per actuar, i evita que hi hagi sospites de "discrecionalitat".

Tot i que l'ordenança s'ha d'aprovar al ple de dimecres vinent, Junts per Sant Vicenç té majoria de regidors per tirar-ho endavant, "tot i això, en agradaria aprovar-ho per unanimitat". El batlle, Dani Mauriz, ha avançat que preveuen que l'ordenança ja es pugui començar a aplicar a finals de gener o principis de febrer de 2025 després que s'hagi superat el període d'al·legacions. Mauriz ha explicat que fa un any que treballen en l'elaboració d'aquesta nova normativa i que s'han inspirat en altres municipis de l'Estat, ja que a Catalunya no han trobat cap ordenança que vagi en aquesta línia.

Tot i no tenir dades oficials, l'alcalde ha explicat que han detectat "situacions d'empadronaments fraudulents i altres irregularitats que distorsionen la realitat demogràfica del poble". En aquest sentit, ha avançat que la nova normativa "vol posar fi a aquestes pràctiques oferint eines clares per detectar, corregir i sancionar aquests comportaments". "Diem no a la part il·legal d'aquest tipus d'empadronaments i ens neguem a acceptar aquestes il·legalitats manifestes que només serveixen per afavorir persones o organitzacions que s'enriqueixen de forma fraudulenta" ha expressat.

En concret, la nova ordenança, ha assegurat el batlle, "estableix mecanismes perquè el padró sigui un reflex fidel de la realitat". D'una banda, l'ordenança preveu sancions que poden arribar als 3.000 euros en els casos més greus. En aquest sentit, Mauriz ha dit que les multes es poden adreçar "tant a les persones físiques com jurídiques que cometin les infraccions, com també als propietaris i arrendataris que les facilitin". L'alcalde ha especificat, però, que abans de posar la multa es farà un primer avís i, en cas de reiteració, s'acabarà imposant la sanció econòmica.

En segon lloc, el document també preveu que es puguin fer "verificacions als domicilis" en cas de detectar irregularitats en l'empadronament. En concret, la policia local podrà investigar domicilis on es detecta que hi viuen sis persones o més. D'altra banda, també es preveu que es puguin fer "baixes d'ofici" en cas que es detectin persones que no compleixin els requisits per ser empadronades.

Mauriz ha avançat que el consistori té detectats una seixantena d'habitatges on hi viuen set persones o més. Tot i això, ha dit que n'hi ha també amb catorze persones empadronades i, fins i tot, un amb divuit. En aquest sentit, l'alcalde ha volgut remarcar que l'ordenança "no va en contra de les persones que necessiten empadronar-se per motius de supervivència, sinó que estem protegint aquelles persones que ho fan bé".