CCOO es mostra preocupada per la construcció de la nova residència per a la gent gran que s'ha de construir al complex de la Fàbrica Vella de Sallent i denuncia la "privatització" d'un servei que actualment és municipal i que dona feina a 43 treballadores "que passaran de ser treballadores de l'Ajuntament a ser-ho d'una empresa privada", segons ha denunciat Jordi Sànchez, del comitè d'empresa del consistori.
L'alcalde de Sallent, Oriol Ribalta, per la seva part, assegura que les treballadores mantindran les seves condicions laborals, però que el cost de la inversió, d'un total de 8 milions d'euros, -7 de la construcció i 1 del mobiliari- "obliga a la subrogació" del servei. "Qualsevol altra posicionament comportaria el tancament de la residència perquè el lloc on es troba actualment -al carrer Sant Bernat- té moltes deficiències que fan impossible la seva continuïtat a mitjà termini", apunta.
[h3]CCOO proposa una residència més reduïda[/h3]
Segons el projecte de nova residència amb què treballa l'Ajuntament de Sallent, l'equipament de la Fàbrica Vella tindrà una capacitat per a 90 residents i 30 places més per al centre de dia. "Les residències grans són un model obsolet, sobretot després de la pandèmia", afirma Sànchez. "Tothom està d'acord que, per agilitat i per proximitat amb l'usuari, les residències han de tendir a cobrir menys places", apunta, "més tenint en compte que arran de la crisi del coronavirus ha baixat molt la demanda".
Per això, des de CCOO aposten per a què la nova residència tingui només 60 places i 20 places més per al centre de dia. "Això permetria rebaixar en un milió la inversió; tampoc creiem que l'altre milió per a mobiliari que apunta l'Ajuntament sigui una xifra realista, i finalment, també comptem que amb la venda dels pisos que el consistori ha rebut en herència a Barcelona", calcula Sànchez. "Si l'Ajuntament diu que només pot assumir 5 milions de la inversió, així gairebé ho tindria, sense necessitat de privatitzar res", raona.
Entre romanents d'altres anys i la venda d'habitatges rebuts en herència, l'Ajuntament podria arribar als 3 milions per a la construcció de la nova residència. A més, el consistori calcula que podria endeutar-se en 2 milions més. De manera "que necessitem 3 milions d'euros", assenyala Ribalta. "Hem trucat a les portes de totes les administracions, però com que la ràtio de places de residència per a la gent gran al Bages és suficient, ningú no hi col·labora", apunta. "Si fos cosa de només 1 milió, podríem fer un pensament, però amb 3 milions superaríem amb molt, el límit d'endeutament raonable", assenyala.
"La residència actual és molt vella, amb escales i un espai molt poc adequat per treballar-hi", apunta l'alcalde, "i aquest fet ens obliga a tancar-la més d'hora que tard", explica, "de manera que si no tirem endavant la nova residència, l'alternativa serà quedar-nos sense residència, i llavors encara serà pitjor per a les treballadores i per als usuaris", sentencia.
[h3]Temor a que no es mantinguin les condicions[/h3]
Tot i que els equips legals de l'Ajuntament encara estan estudiant les clàusules de licitació per a l'acord de construcció de la residència i subrogació del servei, Ribalta apunta que "les treballadores mantindran les seves condicions laborals". CCOO no ho veu tan clar. "Segur que d'inici serà així, però quan s'hagin de negociar millores no és el mateix fer-ho amb l'administració pública que amb una empresa privada que té com a objectiu obtenir el màxim de beneficis", assenyala Sánchez. A banda que "ens trobarem que amb les contractacions que faci després d'haver assumit la gestió, es crearà una doble escala salarial".
"S'intentarà que la subrogació es faci per la part baixa, a 25 o 30 anys, i estem buscant la fórmula legal perquè les empreses que optin a la gestió de la residència siguin fundacions, cooperatives o similars, que no tinguin ànim de lucre", assenyala. "Vull recordar que si l'Ajuntament hi posa 5 milions i l'empresa n'hi posa 3, el consistori mantindrà la majoria en el consell d'administració de la residència", conclou.
La residència municipal de Sallent és de les poques de la Catalunya Central que no ha sumat cap defunció a causa de la Covid durant la crisi sanitària.
CCOO denuncia que l'Ajuntament de Sallent vol «privatitzar» la residència municipal
L'alcalde Oriol Ribalta aclareix que el consistori només pot assumir 5 dels 8 milions de la construcció de la residència a la Fàbrica Vella i que l'alternativa "és quedar-nos-en sense"
Ara a portada
-
Cultura i Mitjans Les Caramelles de Súria, guardonades en els Premis Josep Anselm Clavé del Cant Coral Redacció
-
Economia Grup Llobet s'alia amb Transgourmet Ibérica per fer més competitives les seves botigues Redacció
-
-
Societat Crida manresana per trobar fotografies relacionades amb la Via de Sant Ignasi i les Escodines Redacció
-

- Pere Fontanals
- Responsable de NacióManresa
Publicat el 01 d’octubre de 2021 a les 22:37
Actualitzat el 01 d’octubre de 2021 a les 22:50
Et pot interessar
-
Societat El COAC cedeix a Plataforma per la Llengua l'ús de la sala de reunions de la Casa Lluvià
-
Societat L'Ajuntament de Manresa iniciarà dilluns la reurbanització del carrer Santa Maria
-
Societat L'Ajuntament de Manresa i la Federació de barris renoven el conveni del Pla de Desenvolupament Comunitari
-
Societat Obertes les inscripcions a la 18a edició del campus d'estiu Vitamina de Sant Fruitós