Codina lamenta la manca d'informació sobre l'accident del tren

Els batlles dels municipis per on passa la línia reclamen que es faci un pla de conservació

Publicat el 23 d’agost de 2015 a les 22:11
Actualitzat el 23 d’agost de 2015 a les 22:21

Un tècnic de FGC dimarts al matí ultimant les tasques de substitució de tram de via. Foto: Jordi Torras


El descarrilament del comboi de potassa al terme municipal de Santpedor divendres passat ha posat en qüestió l'estat de conservació d'aquesta via que transporta mercaderies. L'alcalde de Santpedor, Xavier Codina, ha lamentat a l'ACN que "sempre ha sigut una infraestructura bastant opaca" i reclama que FGC expliqui "quin és el manteniment que s'hi fa i quines inversions hi ha previstes" a la via. Codina també ha explicat que tècnics municipals han fet una revisió de la via i que "han tibat un cargol amb els dits". Per la seva banda, l'alcalde de Sallent, David Saldoni, reclama es donin a conèixer els motius del descarrilament i que es faci un pla de conservació perquè això "no torni a passar".

"Necessitem saber perquè s'ha produït el descarrilament perquè no torni a passar", ha manifestat Codina davant el fet que FGC encara no ha explicat les causes exactes de l'accident. L'alcalde també ha remarcat que no hi va haver "cap desgràcia humana", però que podia haver passat just al costat de Santpedor i que podia "haver sigut més greu". Codina ha reclamat que, almenys un cop a l'any, FGC expliqui quin és el manteniment i les inversions que es fan a la via.

Codina també ha explicat que tècnics municipals de Santpedor han fet una inspecció al tram de via que passa pel poble i que "s'han trobat amb alguna sorpresa". L'alcalde ha explicat que "han tibat un cargol amb els dits" i que en aquests moments estava a l'espera que es completés l'anàlisi de quin és l'estat de conservació de la via. Segons Codina, el consistori enviarà un informe a FGC en cas que el tram "estigui molt malmès".

Per la seva banda, Saldoni ha explicat que va enviar una carta a FGC demanant que l'empresa pública informi "de seguida que es coneguin les causes del descarrilament" i també sobre quines són les accions que s'emprendran perquè "no torni a passar". L'alcalde sallentí ha destacat que el consistori "no coneix el pla de manteniment" de la infraestructura ferroviària que passa pel municipi i també creu que la informació que existeix en aquests moments sobre el descarrilament "és insuficient".

Joan Badia, alcalde de Callús, un dels pobles per on també passen combois de potassa, demana que es facin "més inversions" si el motiu del descarrilament de Santpedor és "pel mal estat de la via". Badia creu que el tren "és el millor mitjà per transportar mercaderies" però reclama que es faci "amb total seguretat" perquè "pot comportar efectes sobre la salut de les persones", fent referència al vessament de potassa a la Séquia de Manresa.

L'alcalde de Callús ha demanat una reunió al Consell Comarcal del Bages amb tots els pobles afectats per tractar el tema i "exigir que FGC detalli el motiu exacte del descarrilament perquè demà pot tornar a passar". Badia ha explicat que la passada primavera es van substituir les travesses de fusta del tram de via que passa per Callús per les de formigó i que, en aquest sentit, no té "cap queixa".