Els negatoscopis són els aparells que es feien servir fa anys per llegir les radiografies als CAP i hospitals. Amb l'avenç de la tecnologia i la digitalització de les imatges, van quedar obsolets i ja no es fan servir. Per donar-los una nova vida, des del CAP de Sant Joan de Vilatorrada van tenir la idea de cedir-los a les tres llars d'infants de la zona perquè els poguessin utilitzar com a taules de llum. "És una idea meravellosa, per nosaltres ha estat un regal", ha explicat la directora de la llar d'infants Rexics de Fonollosa, Marta Saà. Arran d'aquesta experiència, l'ICS vol escampar la iniciativa a Catalunya. De fet, a Barcelona ja ha donat un centenar de negatoscopis a diferents escoles.
La idea del projecte va sorgir el febrer del 2022, quan la direcció del CAP de Sant Joan de Vilatorrada va detectar que tenien tres antics negatoscopis en desús. De la mà de la referent de benestar emocional comunitari del centre, Carme Espelt, i de la dietista-nutricionista, Núria Vinyet Mestres, va néixer un projecte per utilitzar aquests aparells com a taules de llum per a infants de 0 a 3 anys. D'aquesta manera, des de principis d'aquest any, les tres llars d'infants de la zona -les dues de Sant Joan de Vilatorrada i la de Fonollosa- ja han incorporat els antics negatoscopis a les aules.
Espelt explica que als CAP gairebé cada consultori tenia un negatoscopi. "Molts d'ells els fèiem servir com a pissarres on hi penjàvem coses i ens vam dir: per penjar coses ja tenim els suros, millor reaprofitem-los i donem-los-hi una segona vida", relata. Amb la donació dels aparells, les dues professionals sanitàries van elaborar activitats perquè els infants les puguin fer amb la taula de llum. Una està relacionada amb l'alimentació (els permet explorar la llum i els colors a través de la fruita de temporada tallada) i l'altra està vinculada amb les emocions (explicació d'un conte i dibuix de les emocions a sobre del negatoscopi).
De fet, Espelt recorda que el projecte es basa en la regla de les tres erres (3R) per tenir cura del medi ambient i reduir el volum de residus o brossa generada. Les 3R fan referència a: reduir, reutilitzar i reciclar. "Consideràvem interessant traslladar aquesta idea a les llars d'infants perquè els nens i nenes són el futur", exposa la professional.
De la seva banda, les llars d'infants van rebre "el regal" amb els braços oberts. La directora de la llar d'infants de Fonollosa, Marta Saà, relata que les taules de llum donen moltes possibilitats de treball amb els infants. Amb aquest aparell, explica, "podem treballar les pors que genera la foscor en aquestes edats o bé com passa la llum en funció dels materials que hi poses a sobre i com canvien els colors". A més, recorda que és un treball molt manipulatiu i, precisament, aquesta és la base del seu projecte educatiu. El centre ja disposava d'una taula de llum però era molt més petita i la tenien fixa en un espai.
De lector de radiografies a taula de llum: la nova vida dels negatoscopis del CAP de Sant Joan
Tres llars d'infants de la zona reaprofitaran els aparells per incorporar-los a les aules
Ara a portada
Publicat el 13 de febrer de 2023 a les 09:27
Actualitzat el 13 de febrer de 2023 a les 09:35
Et pot interessar
-
Societat Tall de trànsit al Camí del Grau de Manresa, dilluns
-
Societat L'Ajuntament de Manresa s'il·luminarà de blau dilluns per sensibilitzar sobre la malaltia de Huntington
-
Societat Tall de trànsit al carrer Lluís Millet de Manresa a partir de dimarts
-
Societat Mor als 100 anys Jaume Garriga, de la Fusteria Puigdellívol de Sant Fruitós