El Clam 2025 se centra en la memòria democràtica i alerta sobre el ressorgiment del feixisme

El festival homenatja la fotògrafa Pilar Aymerich i projectarà cinc obres mestres sobre els perills dels totalitarismes

Publicat el 25 de juliol de 2025 a les 15:13

El Festival Internacional de Cinema Solidari de Catalunya (Clam), que se celebrarà del 17 al 26 d'octubre a Manresa i Navarcles, dedicarà la seva programació temàtica a la memòria democràtica amb un cicle centrat en el feixisme i un Premi d'Honor a la fotògrafa Pilar Aymerich. El Clam col·labora amb Memòria.cat per recordar la importància del testimoni i la resistència davant l'oblit.

Un cicle de cinema per reflexionar sobre l'oblit i el totalitarisme

Després de tractar l'Alzheimer i la pèrdua de memòria en l'edició anterior, el Clam 2025 presenta el cicle Les altres zones d'interès, una selecció de cinc pel·lícules emblemàtiques que retraten l'origen, els efectes i la persistència del feixisme. L'objectiu: posar en relleu el perill real que suposa l'oblit històric, especialment en un context global d'auge de discursos autoritaris i revisionisme.

La proposta és fruit de la col·laboració amb l'Associació Memòria i Història de Manresa (Memòria.cat) i inclourà presentacions temàtiques, lectures de textos, debats i la continuació del projecte de Ciència Ciutadana iniciat fa quatre anys amb la Fundació Universitària del Bages.

Pel·lícules programades

La zona de interés (Jonathan Glazer, 2023)

Una mirada colpidora al dia a dia d'una família nazi que viu a tocar d'un camp de concentració. Guardonada amb l'Oscar i el premi del jurat a Canes. Presentació: El so com a màscara.

Ven y mira (Elem Klimov, 1985)

El viatge devastador d'un adolescent bielorús a través dels horrors de la guerra. Presentació: La guerra i els nens.

Peppermint Candy (Lee Chang-dong, 1999)

Una obra mestra que mostra les seqüeles del passat dictatorial de Corea del Sud. Presentació: El verí durador de les dictadures.

El conformista (Bernardo Bertolucci, 1970)

Una reflexió brillant sobre la passivitat individual davant l'ascens del feixisme. Presentació: L'individu i el poder.

Shoah (Claude Lanzmann, 1985)

Un testimoni monumental sobre l'Holocaust. El festival dedicarà una jornada sencera a la seva projecció. Presentació: El testimoni davant l'horror.

Pilar Aymerich, Premi d'Honor per una vida de lluita i testimoni

El Premi d'Honor del Clam 2025 reconeixerà la trajectòria de Pilar Aymerich, fotògrafa i testimoni visual de les lluites socials, feministes i culturals des del franquisme fins a la democràcia. L'acte de reconeixement s'inscriu en la línia del festival d'enfortir la memòria democràtica com a eina de justícia simbòlica i política.

Amb una mirada compromesa i empàtica, Aymerich ha captat moments històrics clau i ha donat visibilitat als rostres silenciats, especialment de dones resistents. El festival reconeix així el poder del testimoniatge visual i la fotografia com a memòria col·lectiva.

Els actes en homenatge a Aymerich inclouran:

  • Exposició retrospectiva als Bages Centre amb una quarantena de fotografies emblemàtiques
  • Projecció pública del curtmetratge censurat Entreacto (1969), codirigit amb Julià Inglada
  • Estrena d'una entrevista inèdita realitzada recentment per Joaquim Aloy i Salvador Redó (Memòria.cat)
  • Lliurament oficial del Premi d'Honor del Clam 2025

Aportació al programa de memòria antifranquista

Els actes del Clam formen part del programa commemoratiu 1975: 50 anys de les detencions de militants antifranquistes a Manresa. La lluita per la recuperació dels drets i les llibertats, que s'ha presentat aquest mateix divendres i que recorda els darrers grans episodis repressius del franquisme a la ciutat.

Amb la voluntat de fer memòria i promoure una societat més democràtica, el festival se suma a una programació coral que inclou visites guiades, exposicions, taules rodones, teatre i projeccions documentals, amb el suport de Memòria.cat, l'Ajuntament de Manresa i altres entitats culturals.