
Ferran Adrià tastant les varietats de menjar triturat. Catpress
Ferran Adrià, que ha presentat aquesta tarda a l'Hospital de Sant Andreu de Manresa el nou concepte de menjar triturat, s'ha declarat emocionat en constatar l'èxit d'aquest projecte que permet recuperar olors i sabors a aquelles persones que, per problemes de salut, no poden mastegar. Adrià, que ha elogiat la feina portada a terme pels seus companys de la Fundació Alicia i els cuiners de la Fundació Sociosanitària de Manresa, ha associat el procés que se segueix amb els triturats amb el de la deconstrucció.
Ara, fruit del treball conjunt de la Fundació Sociosanitària de Manresa (FSSM) i la Fundació Alicia, els usuaris de l'Hospital de Sant Andreu, Residència Sant Andreu i Residència Font dels Capellans que mengen triturat tenen l'oportunitat de degustar diàriament noves textures i fruir dels aromes que desprenen uns plats nutricionalment molt complets. Els usuaris estan satisfets amb els nous plats, alguns dels quals amb gustos tan tradicionals com l'escudella catalana i la carn d'olla; el pollastre amb xamfaina o la truita amb patates. El nou concepte de plats triturats fa possible que els usuaris identifiquin els gustos dels aliments.
La infermera Ester Crusellas, que ha explicat aquesta tarda, el treball que s'ha portat a terme amb els usuaris ingressats, que els projecte ha estat un èxit rotund. Actualment els pacients associen els menjars amb vivències o en moments determinats, com l'escudella i carn d'olla, amb el Nadal.
L'experta en nutrició de la Fundació AQlicia, Elena Roura, també ha fet referència als records que van associats als plats i al toc d'imaginació de cuina que han donar a aquests plats triturats.
Estudis i recerca prèvia a la innovació
En el decurs de l'any passat, les dues fundacions, amb el suport de l'INAD, es va portar a terme dos importants estudis entre usuaris i professionals de la FSSM per innovar en els plats triturats, que representen el 50% dels àpats que se serveixen diàriament a l'Hospital de Sant Andreu de Manresa. El primer dels treballs de recerca va permetre identificar les preferències alimentàries de les persones que estan ingressades a l'Hospital o que fan vida en alguna de les residències que gestiona la FSSM. Per altra banda, el segon estudi, és el que s'ha dirigit a proposar i a implementar uns nous plats, amb olors, colors i gustos fàcils de reconèixer. L'aplicació del nou concepte d'aliments triturats a la Fundació Sociosanitària de Manresa és possible també perquè ha entrat en servei la nova cuina, equipada amb tots els avenços tecnològics.
El treball de recerca i innovació s'ha portat a terme en aquests perfil de plats perquè és normal que els triturats generin monotonia, tant en la presentació com en l'aspecte visual. Les accions que s'han portat a terme amb la Fundació Alicia han permès constatar un alt nivell de satisfacció dels usuaris, segons es va detectar a les enquestes que es van portar a terme durant el mes d'octubre en el marc del període de proves.
A la prova pilot que es van fer a l'Hospital de Sant Andreu es va poder tastar puré de cigrons amb espinacs, triturat de carn, compota de poma amb canyella, macarrons a la bolonyesa, pollastre amb xamfaina, verdura amb patates, mandonguilles, escudella catalana amb carn d'olla, crema de porros, truita de patates, arròs a la cassola, vedella amb beixamel, arròs a la cubana i pernil rostit, entre d'altres.
Iniciatives per assegurar uns plats atractius
Entre les iniciatives que s'han portat a terme, prèviament a la implementació dels nous plats amb aliments triturats hi ha:
- Proves amb noves composicions per millorar l'olor dels triturats.
- Innovació en l'aparença, gust, color i textura cap a productes tipus tou fàcilment identificables, com cremes o gelats.
- Combinacions per tal que els triturats no siguin sempre verds o marrons.
- Totes les elaboracions estan ben condimentades per millorar el gust.
- S'ha equipat la nova cuina de l'Hospital de Sant Andreu, amb l'equipament necessàri per portar a terme aquestes innovacions.