El creador de les superilles defensa a Manresa que cal canviar les ciutats per assegurar el futur

Salvador Rueda va participar dilluns al cicle "Parlem de nova mobilitat" de la Fundació Montepio que reuneix experts de primera línia de renom internacional

Publicat el 20 d’octubre de 2023 a les 22:02
Actualitzat el 20 d’octubre de 2023 a les 22:12
A finals de segle, a la Península només seran habitables la Cornisa Cantàbrica, el Pirineu i el Prepirineu si no es posa fre al canvi climàtic. I una de les solucions més eficaces és canviar les nostres ciutats, reduint el trànsit i plantant-hi arbres. Aquesta és la tesi principal que dilluns va defensar Salvador Rueda al cicle Parlem de nova mobilitat al Montepio. Rueda, expert de renom internacional, és el creador del concepte de superilla que ja s'ha aplicat amb èxit en diverses ciutats del món. "Aconseguim alliberar un 70% de l'espai de les ciutats, per posar-hi arbres i donar prioritat a la ciutadania, reduint només un 15% el trànsit", explica.

Rueda va centrar-se en el pla de superilles que va crear per a la ciutat de Barcelona, que donaria prioritat als vianants en 2.500 carrers, i reduiria el soroll, la temperatura, la contaminació i els accidents de trànsit, evitant així 667 morts cada any que es produeixen per aquestes causes. Va destacar que aquest nou concepte de ciutat, que "està pensat per al bé com, la millora de les nostres ciutats i l'adaptació als reptes i problemàtiques de la nostra societat", no s'ha de quedar només a Barcelona, sinó que "Manresa també hi ha d'entrar: les coses es fan amb la suma de miques". I va afegir que a "Manresa es pot fer igual que a Barcelona, o encara més fàcil!". A més, el ponent va insistir que es tracta d'actuacions de baix cost econòmic: "a Barcelona estem parlant de 50 milions d'euros cada any durant 10 anys. La factura sanitària per atacs d'asma, bronquitis agudes i hospitalitzacions per causes evitables, puja a 1.700 milions d'euros cada any".

Salvador Rueda és ecòleg, psicòleg, enginyer, autor de diversos llibres, creador de l'urbanisme ecosistèmic i del concepte de superilla, ha dirigit més de 400 projectes urbans i territorials a 144 ciutats del món.
 

El cicle de mobilitat sostenible

La Fundació Montepio és l'organitzadora del cicle Parlem de la nova mobilitat amb experts de primer nivell que es duen a terme periòdicament a la Catalunya Central. L'objectiu és escoltar professionals referents que fan propostes per avançar cap a unes ciutats de futur més sostenibles i més respectuoses amb les persones, i veure com es poden aplicar al nostre territori. Fins ara hi han participat Josep Acebillo, l'arquitecte de les Olimpíades 92; el reconegut enginyer Andreu Esquius; l'arquitecte, urbanista i investigador Vicente Guallart; i Manel Larrosa, arquitecte i regidor d'Urbanisme de Sabadell entre 1979 i 1987; i Salvador Rueda Palenzuela.