
Divendres al vespre la Sala d'Actes del Centre Cultural al Casino de Manresa va acollir unes 150 persones per escoltar un debat sobre el copagament organitzat per la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Bages. Metges com el Dr. Miquel Reguant de Súria, membres d'entitats com Toni Barbarà de DEMPEUS per la Sanitat Pública i professors universitaris com el politòleg manresà Ramon Canal, van debatre sobre aquesta mesura tant d'actualitat en l'agenda política i mediàtica, essent-hi contraris en la seva majoria. La taula rodona debat va ser moderada pel periodista de Manresainfo.cat, Quico Sallés.
L'acte es va obrir amb una exposició de Ramon Canal, analista de polítiques públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona, en que exposà una visió de l'evolució dels sistemes sanitaris europeus. Ressaltar que després de la II Guerra Mundial, Europa va assolir un sistema sanitari universal, totalment gratuït en els països on tenia més força el sindicalisme i l'esquerra política. Concepció que canvia a partir dels anys 70 quan hi ha un canvi de paradigma amb la nova gestió pública i la voluntat de trossejar l'estat en favor de l'eficiència. Les mesures que se'n deriven en sanitat, com és el copagament, busquen reduir la demanda i augmentar la recaptació. Segons Canal, són supòsits que no es fonamenten en evidències , només redueixen la demanda pels més desafavorits i no augmenten ingressos perquè el control necessari és més costós que l'import recaptat.
El metge Toni Barbarà (DEMPEUS) va tenir molt bona connexió amb el públic, sobretot en el moment que anuncià que des de la seva entitat impulsaran en breu una iniciativa popular per processar penalment els responsables de les retallades. Pel que fa al copagament, s'hi oposà centrant la seva explicació en que la sanitat no és gratuïta ja que paguem impostos, sent una mesura per privatitzar la sanitat pública. El copagament genera desigualtats i més despesa ja que impedeix anar al metge d'atenció primària a les persones amb menys recursos, per tant quan hi van el seu estat de salut està molt deteriorat i la despesa és més gran.
En una línia semblant, Toni Tuà del Centre d'Anàlisi i Programes de la Sanitat (CAPS), va rebutjar el copagament negant que es gasti massa i que no es pot pagar el sistema actual. Va fer una comparativa de despesa pública en sanitat amb la Unió Europea i amb Espanya, demostrant numèricament que tenim una despesa menor. A la vegada que argumentà que el problema és que recaptem poc, ja que amb les rebaixes fiscals dels últims anys s'ha perdut una 40% de la recaptació i es fa la vista grossa amb el frau fiscal de les grans fortunes, que a Espanya suposa una gran quantitat de recursos perduts. També va recalcar que les mútues privades no descongestionen la sanitat pública, sinó que quan tenen malalties complicades les deriven al sistema públic de salut.
Per contra, Jorge Lambea, economista, va defensar el copagament afirmant que l'actual sistema de protecció social és insostenible per problemes com l'abús o el deute públic. Feu èmfasi en l'excessiu ús de l'atenció primària i de les urgències, apostant pel pagament per tenir consciència del cost del servei. També pivotar la seva dissertació en que la sanitat s'ha de guiar en termes de cost/benefici.
Andreu Segura, membre de CAPS i professor salut pública, defensà el sistema sanitari però apostà per reduir la despesa sanitària per poder dedicar-la a altres aspectes socials, degut a que els recursos són limitats. Segura acceptà l'ús del copagament i demanà compartir responsabilitats, tant polítics, gestors, professionals i usuaris. També va ressaltar que des dels anys 60 hi ha copagament en l'àmbit de les receptes sota criteris poc lògics.
Per clausurar la ronda d'intervencions, el metge bagenc Miquel Reguant va fer una intervenció molt personal, didàctica i irònica. Exposà que la crisi és una oportunitat per reduir allò que no és necessari com el finançament de medicaments que no es tenen proves de que funcionin, però es mostrà contrari al copagament i feu una defensa del sistema públic de salut, l'únic on ell treballa.
Posteriorment, s'obrí un torn de paraules entre el públic que va facilità que es compartissin opinions i experiències. L'acte de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública va concloure el divendres a la nit animant als assistents a participar de la Plataforma, per defensar el servei públic, fer front a les retallades i a les mesures regressives com el trossejament de l'ICS, el Tiquet Moderador o el copagament.