El Pare Josep Massot rep la Medalla d’Or del Consell de Mallorca

Historiador, assagista i director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat, el P. Massot, monjo de Montserrat, va néixer a la Ciutat de Palma l’any 1941

Publicat el 11 de setembre de 2009 a les 15:26
El Pare Josep Massot i Muntaner. Abadia de Montserrat

El P. Josep Massot i Muntaner (Ciutat de Palma, Mallorca, 1941) rebrà dissabte 12 de setembre la Medalla d’Or del Consell de Mallorca durant l’acte institucional de la Diada de Mallorca, que comptarà amb la presència de les principals autoritats de l’illa, a més del P. Abat de Montserrat, Josep M. Soler, que també l’acompanyarà. Juntament amb el P. Massot, també rebran aquest guardó el sacerdot Jaume Santandreu Sureda, el periodista Miquel Vidal Perelló, l’entitat Amics del Poble Saharaui i la Cambra de Comerç de Mallorca. El Consell de Mallorca nomenarà igualment el compositor i pianista Jaume Mas-Porcel fill predilecte, mentre que l’arxiduc Luis Salvador es convertirà en fill adoptiu.

El P. Josep Massot i Muntaner
Es va llicenciar en filologia romànica a la Universitat de Barcelona i va seguir cursos de llengua i literatura als Estudis Universitaris Catalans, i de jove va col•laborar amb R. Aramon i Serra a l´Institut d´Estudis Catalans i amb Josep M. de Casacuberta a l’Editorial Barcino, cosa que el dugué a entrar en el món de l´edició. Monjo de Montserrat des de 1962, va intervenir de bon començament en diverses activitats de correcció i de preparació d´originals, sobretot per a la Bíblia editada per Casal i Vall d’Andorra, i tingué cura de les actes del II Congrés Litúrgic de Montserrat, en quatre volums. En acabar els estudis de filosofia i teologia, i després d´una estada a Munic, el 1971 fou nomenat director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat i aquell mateix any fou ordenat sacerdot. És director igualment de les revistes Serra d´Or, Randa i Llengua i Literatura, i coordinador d’”Estudis de llengua i literatura catalanes”. Ha publicat més d’un miler d’articles, pròlegs i ressenyes i és autor d’un bon nombre de llibres sobre temes de llengua, de literatura i d’història contemporània, entre els quals Els mallorquins i la llengua autòctona (1972; segona edició 1985), Cultura i vida a Mallorca entre la guerra i la postguerra (1930-1950) (1977), Els creadors del Montserrat modern. Cent anys de servei a la cultura catalana (1979), Antoni M. Alcover i la llengua catalana (1985), Els escriptors i la guerra civil a les Illes Balears (1990), Els intel•lectuals mallorquins davant el franquisme (1992), Llengua, literatura i societat a la Mallorca contemporània (1993; Premi de recerca Serra d’Or i Premi Sanchis Guarner), i la sèrie Escriptors i erudits contemporanis, de la qual han sortit fins ara cinc volums (1996-2004). Del 1973 al 1993 va ser secretari de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes. Ha rebut el premi Francesc de B. Moll de l’Obra Cultural Balear.

Des del 1991 és conservador de l’arxiu de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i ha continuat la publicació dels seus Materials (vols. IV-XV, fins al 2005) i d’altres obres complementàries. Per aquesta tasca va rebre el Premi Nacional de Cultura Popular 1997, de la Generalitat de Catalunya. El 1996 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. El 1998 ha estat nomenat doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears. Des del 1999 és membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans, de la qual és secretari.  El 2002 va llegir el seu discurs d’ingrés a la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. El 2004, la Universitat Jaume I, la Fundació Germà Colón, l’Estudi General Lul•lià i l’Institut Ramon Llull li van dedicar la miscel•lània d’homenatge La cultura catalana en projecció de futur.