El projecte solidari de la FUB a Nicaràgua entra en la investigació

Publicat el 30 de desembre de 2011 a les 15:29
Cooperants de fisioteràpia. Foto: FUB

Quatre diplomats en Fisioteràpia a la Fundació Universitària del Bages (FUB) han participat aquest any en el projecte solidari que des de l'any 2006 es duu a terme a la ciutat de Matagalpa, a Nicaragua. Es tracta d'un programa de fisioteràpia domiciliària adreçat a nens i nenes amb discapacitat intel·lectual que es desenvolupa amb la col·laboració de l'ONG Famílias Especiales.

Aquesta entitat disposa de dos fisioterapeutes que atenen els més de 2.000 afectats que hi ha en aquesta zona. Des de l'any 2006, alumnes titulats en Fisioteràpia a la FUB fan estades de dos mesos a Matagalpa per donar suport a aquests professionals.

Millorar la qualitat de vida dels nens
El principal objectiu del projecte és millorar la qualitat de vida dels nens atenent la complexitat de la discapacitat intel·lectual infantil i tractant-los per reduir al màxim el dolor físic que pateixen. També es pretén augmentar la seva mobilitat i autonomia. La tasca dels fisioterapeutes també comporta fer accions de promoció de la salut adreçades bàsicament a les mares dels infants.

Aquest any 2011, aquests objectius s'han ampliat més enllà de les accions que faria una brigada solidària i sota la direcció del coordinador del projecte i responsable de la FUB Solidària, Rafel Donat, s'ha dut a terme un treball d'investigació per conèixer quines són les principals dificultats que comportaria posar en marxa una intervenció directa adreçada a les mares dels nens i nenes per millorar la seva qualitat de vida més enllà de la intervenció puntual que puguin fer els fisioterapeutes.

Per aquest motiu, els quatre fisioterapeutes que aquest any han participat en el projecte, van rebre durant el curs passat una formació específica per poder dur a terme aquesta investigació. En aquests moments, explica Donat, "tenim informació concreta i detallada de quins serien els problemes a l'hora d'intervenir amb aquest col·lectiu per beneficiar els nens i nenes discapacitats".

Segons Donat, al Brasil es va fer un estudi per valorar si l'atenció als problemes de salut de les mares dels nens podria millorar les expectatives d'evolució psicomotriu i dependència dels seus fills. Aquest estudi, però, no clarificava prou les dificultats per les quals moltes de les mares que van començar l'estudi no el van poder completar. Per això, explica, es va plantejar estudiar in situ els problemes que plantejaria una intervenció d'aquest tipus en una realitat social similar a la del Brasil com és la de la ciutat de Matagalpa, a Nicaragua.

El treball que s'ha dut a terme ja ha focalitzat quines serien les principals dificultats per dur a terme aquesta intervenció. Algunes de les més significatives són les dificultats de mobilitat que tindrien les mares o els terapeutes per desplaçar-se fins al lloc on es fes l'atenció durant el període de pluges donades les característiques dels barris humils que tenen les grans ciutats de llatinoamèrica, o les derivades de la condició monoparental de moltes d'aquestes dones que sovint tenen força fills i que difícilment els podrien deixar per poder rebre l'atenció individualitzada. Cal dir també que s'ha posat de manifest la necessitat de dur a terme un treball d'implicació exhaustiva de la contrapart local, l'ONG, per tal de facilitar el desenvolupament de l'estudi.

40 fisioterapeutes solidaris formats a la FUB
El projecte de la FUB Solidària a Nicaragua va començar a funcionar l'any 2006, quan hi va anar el primer grup de brigadistes, actualment voluntaris que reben una formació específica. Des de llavors, i comptant els quatre fisioterapeutes que han viatjat aquest any, la FUB ha portat a Nicaragua 40 professionals que han contribuït a millorar la qualitat de vida de nens i nenes discapacitats.

Tots ells viatgen en el format de brigades solidàries, que fan una estada mínima de dos mesos. La FUB atorga una beca de voluntariat i es fa càrrec de la formació prèvia dels fisioterapeutes que hi participen. Durant la seva estada a Nicaragua dediquen unes hores a atendre una dotzena de nens al seu domicili i a rebre'n uns altres en una sala de teràpia. També treballen la hipoteràpia i fan alguns tallers adreçats a les mares. Aquest any, a aquestes tasques s'hi ha afegit la realització de l'estudi d'investigació.

L'aportació que ha fet aquest any la FUB a aquest projecte ha estat de 1.600 euros. Aquest import ha anat destinat a cobrir les despeses de l'allotjament i part del viatge als quatre fisioterapeutes voluntaris, diplomats en la promoció 2008-2011 de la FUB.