Els policies es formen en tècniques de conducció i armes no letals al Bages

Un dels productes que ha tingut més èxit ha estat un sistema d'alarma que s'utilitza per dispersar multituds

Publicat el 01 de juliol de 2011 a les 17:14

Un policia prova una arma no letal que funciona amb boles de pebre concentrat. Foto: Laura Busquets

Una vuitantena d'agents de diferents cossos policials han assistit aquest divendres al circuit de conducció Can Padró de Castellbell i el Vilar per formar-se en tècniques de conducció i armes no letals. El director de l'Associació de Caps i Comandaments de Policia Local de Catalunya, Conrad Fernàndez, ha explicat que les armes que han provat els agents "en lloc de ser mortals disparen pebre, de manera que neutralitzen el contrari però sense fer-li mal". El director ha assenyalat que és "important" que es coneguin aquestes armes "perquè en un futur formaran part de la nostra formació". Un dels productes que ha tingut més èxit ha estat un sistema d'alarma que s'utilitza per dispersar multituds.

El circuit de Can Padró ha acollit aquest divendres el 40è Congrés de l'Associació de Caps i Comandaments de Policia Local de Catalunya. La novetat d'aquesta edició és que, per primera vegada, el Congrés ha superat el marc teòric i ha incorporat un espai de formació pràctica en tècniques de conducció innovadores en matèria policial i armes no letals.

El director de l'Associació de Caps i Comandaments de Policia Local de Catalunya, Conrad Fernàndez, ha explicat que durant les activitats "s'està ensenyant alguns aspectes de la conducció per saber què s'ha de fer quan s'acompanya a personalitats que cal protegir" o també per aprendre a conduir "" els cotxes de patrulla.

Segons Fernàndez, els cossos policials estan buscant la utilitat d'aquestes armes als seus serveis. Si bé es tracta d'armes que ja s'estan venent i s'estan fent servir en alguns cossos policials, Conrad Fernàndez pensa que "les armes tenen altres utilitats que cal anar descobrint i adaptant".

Caps i comandaments de policies locals han assistit al Congrés, però també hi han participat agents de Mossos d'Esquadra, policia espanyola i Guàrdia Civil. Segons ha explicat Fernàndez, hi ha hagut participació de tots els cossos que operen a Catalunya i també "d'agents d'unitats d'intervenció especial".

Sistema de dispersió de masses, LRAD
Segons ha explicat el gerent de l'empresa Technorobot, Òscar Serrano, encarregada de proporcionar el material que han provat i amb el que han practicat els policies, ha explicat que un dels artefactes que ha cridat més l'atenció és el sistema "LRAD". Es tracta d'un sistema d'altaveu que emet un soroll de 150 decibels que té per objectiu dispersar les masses.

En aquest sentit, Serrano ha explicat que, a vegades, "en una situació concreta cal donar una ordre molt clara o simplement es vol emetre soroll per dispersar una gran quantitat de persones concentrades per alguna raó" i, ha afegit, "aquesta és una bona arma".

Segons el gerent de Technorobot, "ens hem trobat amb molta sensibilitat per part dels agents amb aquests productes". Els policies, segons ha explicat Serrano, "valoren molt aquest tipus de dispositius perquè són eines que veuen que les faran servir en un futur". L'objectiu de la jornada, doncs, "és fer conèixer les armes i que els agents entenguin quin és el seu funcionament".

El gerent ha assenyalat que les armes no letals més usuals són un tipus de pistoles compactes anomenades TAC - 700 i que permet disparar boles de pebre de forma automàtica. D'altra banda, també existeix un model anomenat 'Flash Launcher', un tipus de lots amb un raig de llum molt potent que també permet disparar boles de pebre.