Societat

Endesa inverteix 2 milions d'euros a la xarxa elèctrica de Manresa durant el 2024

El focus s'ha posat en la xarxa de mitjana tensió perquè sigui més robusta i resilient

Publicat el 03 de març de 2025 a les 21:19
Actualitzat el 03 de març de 2025 a les 21:21

Endesa ha destinat gairebé 2 milions d'euros en actuacions de millora i reforç de la seves infraestructures de mitjana tensió a Manresa durant el 2024, una inversió sostinguda en el temps que té com a objectius principals assegurar una major eficiència operativa, una millor supervisió i un subministrament elèctric més robust i resilient. En paral·lel, la companyia també està preparant les infraestructures per l'electrificació creixent de la demanda, un aspecte fonamental per accelerar el procés de descarbonització i facilitar la transició energètica.

En aquest sentit, Endesa ja està començant a treballar en el pla d'inversions per aquest 2025 amb la voluntat de continuar incrementant la qualitat i la continuïtat dels subministrament elèctric als seus prop de 47.000 clients manresans i, així, deixar la xarxa elèctrica preparada per al futur.

Durant el 2024, s'han portat a terme dos tipus d'actuacions destacades a la ciutat: el telecomandament de centres de transformació i la millora integral de la xarxa de mitjana tensió.

Telecomandament de centres de transformació

Endesa ha implementat el telecomandament a 26 centres de transformació que es troben estratègicament distribuïts en dotze línies de mitjana tensió que alimenten, elèctricament parlant, Manresa. Aquests dispositius d'actuació remota permeten controlar i maniobrar la xarxa a distància, des del Centre de Control de la Companyia. Aquesta característica fa que el temps de resposta sigui molt més ràpid en cas d'una eventual incidència, sigui quina sigui la causa, ja que agilitza la localització de l'avaria alhora que permet la maniobra de la xarxa a distància sense desplaçar-hi personal amb l'objectiu d'alimentar els clients per vies alternatives, sempre que això és possible. L'automatització permet reduir fins a un 20% el temps d'afectació als clients.

Entre les instal·lacions on s'ha instal·lat aquesta tecnologia en destaquen centres de transformació de l'avinguda de les Bases de Manresa, dels carrers de la Canal, del Cós, de Doctor Ferran, de Jaume d'Artés, de Mossèn Jacint Verdaguer, de Narcís Monturiol, al passeig de Pere III i als carrers de Sant Magí i de la Sèquia.

Millora integral de la xarxa de mitjana tensió

Amb l'objectiu d'ampliar, renovar i optimitzar la xarxa de mitjana tensió de la capital del Bages, Endesa compta amb el projecte Pla Integral de Qualitat. En aquest sentit, en destaca la renovació de la xarxa del carrer de les Jorbetes, amb una adequació de 700 metres de línia, així com la renovació tecnològica de centres de transformació situats al carrer de la Concòrdia, que també van incloure la substitució de mig quilòmetre de línia subterrània.

A Manresa, l'índex TIEPI (Temps d'Interrupció Equivalent a la Potència Instal·lada), mitjançant el qual es mesura la qualitat del subministrament d'acord amb la regulació vigent, va ser de inferior a 40 minuts el passat 2024, un valor substancialment per sota dels límits establerts per la legislació estatal per a zones classificades com a urbanes, que se situa en 2,5 hores. Aquesta xifra que es manté de forma sostinguda any rere any i situa la disponibilitat de la xarxa d'Endesa en el 99,99%.