La Diputació lliura l'estudi de mobilitat i seguretat viària a Sant Joan de Vilatorrada

L'estudi inclou dades sobre la pacificació del carrer Major[

Publicat el 06 d’agost de 2021 a les 14:53
Actualitzat el 08 d’agost de 2021 a les 19:10
La Diputació de Barcelona ha realitzat un estudi de mobilitat i seguretat viària del municipi de Sant Joan de Vilatorrada. El treball respon a la demanada realitza per l'Ajuntament amb l'objectiu de millorar la mobilitat al municipi, especialment en aspectes com la pacificació del trànsit i avaluar l'oferta d'aparcaments, millorar la connectivitat en modes no motoritzats entre el nucli urbà i els polígons industrials del nord del municipi, millorar la seguretat viària a la C-55, així com de la senyalització d'orientació de trànsit d'accés al polígon de la Pirelli, entre d'altres.

D'acord amb aquests objectius, per a la realització del treball s'han portat a terme estudis específics, desenvolupant en cadascun d'ells una primera fase de diagnosi, on s'han identificat els dèficits i problemes, i una segona fase de propostes, on s'han plantejat un seguit d'actuacions per solucionar els principals dèficits detectats.

Pel que fa al primer objectiu, la millora de la mobilitat als centres escolars, les propostes d'actuacions s'han articulat a partir de quatre grans línies estratègiques com son millorar l'accessibilitat i comoditat dels desplaçaments a peu, garantir la seguretat viària als centres docents, sensibilitzar la població i fomentar l'educació per assolir un model de mobilitat més sostenible al municipi.

A partir d'aquestes línies estratègiques, s'han desenvolupat un total de 23 mesures d'actuació. Entre les accions d'intervenció urbanística i de regulació dels itineraris d'accés als entorns escolars destaquen aquelles orientades a l'ampliació de l'espai reservat als vianants, a l'optimització de l'aparcament i diverses mesures de millora de la seguretat viària, com per exemple la instal·lació de coixins berlinesos per moderar la velocitat del trànsit motoritzat, així com accions de millora de la visibilitat en les interseccions, reforç de la senyalització i adaptació de guals als passos de vianants, entre d'altres.

[h3]Pacificació del carrer Major[/h3]
Respecte a l'objectiu de pacificació del carrer Major, al tram comprés entre els carrers Riu Cardener i del Pont, les propostes s'han agrupat en dues fases d'implementació. En la primera, se suprimeix l'oferta d'aparcament de zona blava reubicanr-la als vials perimetrals i destinar l'espai alliberat als vianants.

També en aquesta primera fase, a fi de reduir el trànsit de pas, es restringeix la circulació de vehicles al carrer Major, al tram entre els carrers del Carme i Lleida, a serveis i emergències, càrrega i descàrrega, vehicles amb distintiu de PMR, elèctrics, transport públic i veïns. En la segona fase, es proposa ampliar l'àmbit pacificat reconvertint en carrer de vianants amb restriccions de pas el tram entre els carrers Riu Cardener i Josep Rojas, i fent de prioritat invertida el tram fins el carrer del Pont. En aquesta segona fase, la senyalització regulatòria corresponent es complementa amb un sistema de control d'accés de vehicles mitjançant càmeres.

[h3]Seguretat viària a la C-55 i connectivitat amb els polígons[/h3]
Quant a la seguretat viària a la C-55, s'ha constatat que el tram comprés entre els accessos al nucli de Sant Joan registra una accidentalitat molt elevada, amb una mitjana de 12 accidents anuals amb víctimes durant els darrers anys. Per reduir-hi l'accidentalitat, es proposen actuacions agrupades en dues fases: una primera, a curt termini, on la velocitat màxima a la C-55 es limita a 50 km/h i s'instal·len bandes transversals d'alerta en els accessos pel Pont Gran i pel Pont Nou. En una segona fase, a més llarg termini, es prohibeix el gir a l'esquerra del Pont Nou cap al nord, es canvia a sentit únic (direcció est) el carril d'entrada pel Pont Petit i es construeix una rotonda en la cruïlla entre la C-55 i el Pont Gran (PQ d'inici de la ctra. BV-3008).

Pel que fa a la connectivitat entre el nucli urbà i el polígon industrial Pla dels Vinyats, actualment no és possible accedir en modes no motoritzats des del nucli urbà per la manca de passos per creuar el riu Cardener i també per la barrera que suposa la C-55, que no compta amb itineraris de vianants accessibles que permetin creuar-la transversalment, fet que limita greument la comunicació entre el nucli urbà i la part del municipi situat al costat est de la carretera on, a més dels polígons industrials, es troba la presó de Lledoners, diverses masies disseminades i explotacions agràries.

Per superar aquestes barreres d'accessibilitat al territori, es proposa habilitar un itinerari entre el nucli urbà i el polígon dels Vinyats que transcorre per dins de la zona esportiva, amb la construcció d'un pont que permeti creuar el riu Cardener. Complementàriament, pel que fa a la C-55, es planteja la construcció d'un pas elevat per a vianants per creuar-la a l'altura de la intersecció amb la BV-3008.