Mosaic va celebrar dimarts a l'auditori Plana de l'Om de Manresa el seu 20è aniversari recordant la feina feta i posant en valor el treball en xarxa a l'hora de donar resposta a les necessitats socials i laborals de les persones que pateixen alguna malaltia mental. Mosaic és una iniciativa pionera al territori en la qual treballen conjuntament l'Ajuntament de Manresa, la Fundació Althaia, l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, la Fundació Germà Tomàs Canet i les Germanes Dominiques del Convent de Santa Clara.
L'acte commemoratiu del 20è aniversari va reunir autoritats locals i representants de totes aquestes entitats, que van compartir experiències al voltant del naixement i l'evolució de Mosaic al llarg d'aquests anys a través d'una taula rodona. Hi van participar el tinent d'alcalde d'Esports i Salut de l'Ajuntament de Manresa, Anjo Valentí, que va refermar el compromís de l'Ajuntament amb Mosaic i va anunciar un increment de l'aportació econòmica del consistori al projecte; el director general de la Fundació Althaia, Manel Jovells, que va dir que "Mosaic es va anticipar 20 anys al que ara tothom busca, que és la integració social de les persones amb trastorns mentals"; la monja dominica Sor Lucía Caram, que va definir Mosaic com "un somni que es va convertir en un projecte"; el president del patronat de la Fundació Germà Tomàs Canet, Salvador Maneu, que va dir que "la gran singularitat de Mosaic és l'aliança, que té un poder transformador", i Jesús Pineda, germà de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, que va destacar l'alineació de Mosaic amb els valors de l'Orde.
Seguidament, el metge i psiquiatre manresà Pere Bonet, un dels artífexs del naixement de Mosaic, va oferir una xerrada titulada Mosaic o trencadís, durant la qual va desgranar els orígens de Mosaic i com es va gestar aquesta iniciativa que, amb el temps, s'ha convertit en una referència per a altres territoris. Va tancar els parlaments l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, que va posar en valor la col·laboració entre institucions socials i sanitàries per tirar endavant "l'excel·lent iniciativa" de Mosaic, programa del qual va destacar el caràcter pioner i referent, "un orgull per a Manresa", i el fet que contribueix a trencar els estigmes que encara pateixen persones amb problemes de salut mental.
Durant l'acte es va poder veure un recull de fotografies d'aquests vint anys d'història i un vídeo sobre el grup de teatre inclusiu Cúspicus, vinculat al Club Social Mosaic. Com a tancament, va actuar el grup vocal Sonset, integrat per quatre alumnes del Conservatori Professional de Música de Manresa.
300 persones ateses el 2023
Mosaic va ser, fa 20 anys, un projecte visionari i és, encara avui, un projecte innovador. Durant aquestes dues dècades de vida ha demostrat que la recuperació de les persones amb problemes de salut mental passa, no només pel suport terapèutic, sinó també per la rehabilitació i la recuperació dels projectes de vida. Els programes que s'ofereixen a través de Mosaic ajuden a aquestes persones a connectar amb la seva comunitat, i a recuperar un propòsit personal i un sentiment de pertinença.
L'any 2023 Mosaic va atendre directament prop de 300 persones però en va beneficiar gairebé 1.500. 117 de les persones ateses ho van ser dins del Programa Laboral, que va aconseguir 80 contractes de treball amb 52 empreses diferents.
Més enllà de l'atenció directa a persones, des de Mosaic es treballa també la relació amb el sector empresarial per oferir un ventall de serveis que puguin ajudar les empreses a millorar els seus processos de selecció de personal i, també, que puguin ser actors importants en la lluita contra l'estigma vers les problemàtiques que afecten els col·lectius atesos. En aquest sentit, durant l'any 2023, i amb la col·laboració d'importants aliats, es va dur a terme una trobada empresarial a fi de donar eines a les pimes del territori.
El Programa d'Inclusió Comunitària va atendre el 2023 179 persones a través d'una trentena d'activitats diferents. A partir de les actuacions que es realitzen al Club Social Mosaic, recurs específic per a persones que pateixen problemes de salut mental, es treballa en la construcció d'un espai inclusiu per a totes les persones, generant sinergies i complicitats amb altres entitats i actors de la ciutat i del territori. El gruix de persones ateses per aquest programa té edats compreses entre els 40 i els 60 anys i hi arriba a través de l'Àrea de Salut Mental d'Althaia.