
Prop de cent persones van seguir la jornada. Ajuntament Manresa
Aquest divendres dia 23 d’octubre s’han celebrat les segones jornades tècniques d’inclusió social, que s’han centrat en la presentació d’un mapa de recursos i altres instruments per a la inclusió social. Les jornades han comptat amb l’assistència de prop d’un centenar de persones, majoritàriament professionals de diversos sectors vinculats a la inclusió social i membres d’entitats que formen part de la xarxa per a la inclusió social. Les jornades han tingut lloc en el marc de la Manresa Solidària, i s’han fet a la sala d’actes de la FUB.
Les jornades han estat impulsades pel Programa Transversal d'Inclusió Social de l’Ajuntament de Manresa. Des d’aquest programa es treballa en diferents línies per tal de facilitar l'accés de les persones als recursos relacionats amb la inclusió social i, en conseqüència, que eviten caure en l’exclusió social. Una de les eines clau que s’ha desenvolupat en aquest sentit és un mapa de recursos.
Per què serveix i com funciona el mapa de recursos?
És un espai que pretén donar informació a la ciutadania directament, però també a les persones que en el seu lloc de treball han d’ajudar-ne a d’altres a accedir a aquells recursos que poden permetre una millor inclusió social en els següents àmbits: el treball i la renda, la salut i el benestar, l'educació i la formació, l'habitatge, la mobilitat, la ciutadania i la participació i la xarxa relacional.
El mapa de recursos és un espai dinàmic. És a dir, s’anirà modificant en el temps, ja que els recursos també canvien en el temps. S’ha plantejat com a eina de construcció col•lectiva, on els diferents agents promotors actualitzen, inclouen i suprimeixen els recursos que ofereixen.
De moment, el mapa presenta 480 recursos que tenen a la seva disposició les persones que viuen a Manresa. Aquest mapa no està tancat, sinó que és una eina viva que s’anirà actualitzant. El mapa és una eina informàtica que permet fer recerques segons àmbit, col•lectiu i/o agent que presta el recurs.
La decisió sobre quins recursos formen part del mapa i quins no s’estableix segons els següents criteris:
- Que permetin l’accés als àmbits descrits a persones i famílies (no es recullen els recursos per a persones jurídiques)
- Que les persones de Manresa hi puguin accedir
- Que els recursos no siguin d’iniciativa privada lucrativa (respecte al que la relació cap a les persones beneficiàries suposa).
Aquesta nova eina pot arribar a ser de molta utilitat a l’hora d’informar i adreçar als serveis adequats totes aquelles persones que en determinat moment necessitin:
- Informació, atenció o assessorament
- Ajuts o prestacions econòmiques
- Altres recursos
En les jornades s’ha explicat com es presenten els recursos, com fer la recerca i com es realitza l'actualització. En concret, la web per accedir a l’enllaç del mapa de recursos és: Mapa de recursos.
La creació d’aquesta eina s’ha realitzat des del Programa Transversal d’Inclusió Social de l’Ajuntament de Manresa, amb el suport de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS) del Departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, i amb la col·laboració de tots els agents que l’han construït col·lectivament.
El programa de les jornades ha estat el següent:
La creació d’aquesta eina s’ha realitzat des del Programa Transversal d’Inclusió Social de l’Ajuntament de Manresa, amb el suport de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS) del Departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, i amb la col·laboració de tots els agents que l’han construït col·lectivament.
El programa de les jornades ha estat el següent:
- 9.30-9.45: Arribada i entrega de material
- 9.45-10.00: Presentació de les jornades
- 10:00-10:30 Marc del projecte
- 10:30-11:30 Presentació del Mapa de Recursos
- 11:30-11:45 Descans
- 11:45-13:00 Altres recursos per a la Inclusió: observatori, xarxa i pla. Accions del Pla que afecten al projecte del treball en xarxa i coordinació de recursos.
Paral·lelament, també s’ha presentat l'observatori social, la xarxa per a la inclusió social, el pla d'inclusió social i, especialment, les accions que tenen a veure amb la informació de recursos i serveis a la ciutadania. Podeu trobar més informació a www.manresainclusio.cat.